Republica Moldova: Amendamentul Jackson-Vanik ne favorizează în relațiile economice cu SUA, fără să avem o economie de piață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova continuă să figureze, alături de Rusia, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, în grupul statelor ce cad sub incidenţa Amendamentului Jackson-Vanik. Acest document se referă la preferinţe economice în relaţia cu SUA şi include state care nu au economii de piaţă.

Autorităţile de la Chişinău au solicitat în câteva rânduri excluderea ţării noastre din această listă. Săptămâna trecută, Asif Chaudhry, ambasadorul SUA la Chişinău, a spus că la ora actuală se lucrează în vederea ridicării amendamentului pentru Republica Moldova.

Experţii cred că acest document este o reminiscenţă din epoca războiului rece. „Pentru noi documentul nu are nicio importanţă, pentru că nu avem ce exporta în SUA", spune Mihai Manole, ex-ministru al Finanţelor şi fost ambasador al Republicii Moldova la Washington.


ARE DOAR IMPACT PSIHOLOGIC

Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, susţine că acest amendament are doar un impact psihologic şi nicidecum unul economic. „Documentul nu este un obstacol pentru atragerea investiţiilor americane în economia Moldovei", a declarat acesta.

Expertul crede că politicienii exagerează importanţa sau impactul înlăturării acestui amendament, în condiţiile în care autorităţile americane în acordă periodic Moldovei statut de „naţiune favorizată". „Problema este că din cauza amendamentului, statutul Moldovei este revăzut şi prelungit periodic", mai precizează Chirilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite