Război între liberali şi liberali-democraţi pentru controlul pieţei farmaceutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele medicamente pentru tratarea cancerului nu se găsesc în farmacii
Unele medicamente pentru tratarea cancerului nu se găsesc în farmacii

Preşedintele Comisiei de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, deputatul liberal Gheorghe Brega, acuză administraţia companiei Balkan Farmaceuticals de tentativă de intimidare. Directorul acestei întreprinderi este cunoscut ca apropiat al premierului Vlad Filat, liderul PLDM.

Potrivit preşedintelui Comisiei de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică, Gheorghe Brega, compania Balkan Farmaceuticals a reuşit în decurs de un an să înregistreze 137 de preparate, iar în unele cazuri câte 40 de medicamente pe lună, potrivit union.md.

"Unii producători autohtoni nu pot înregistra nici câte 5-6 preparate pe an, dar aici - 137. În plus, Agenţia Medicamentului le înregistrează timp de o lună-două. Oare de ce aşa de repede dacă nu au asemenea capacitate în laborator?", se întreabă indignat deputatul liberal Gheorghe Brega.
Comisia a depistat nereguli şi în cazul desfăşurării licitaţiilor pentru achiziţionarea medicamentelor în instituţiile medicale de stat.
"Am luat două licitaţii şi am comparat. În primul caz, un preparat înregistrat în catalogul de preţuri cu 29 lei, a fost scăzut la preţ de Balkan Pharmaceuticals cu 28%. La altă licitaţie, un medicament a fost scăzut la preţ cu peste 100%. Unde-i Agentia Medicamentului să verifice ce fel de preparat este acesta care poate fi scăzut asa mult la preţ. Am impresia că se putea scade şi cu 300%", a declarat Brega.

În alte cazuri, agentul economic a câştigat licitaţii fără a avea certificate de calitate sau prezentând documente false.
"Iată medicamentul Tomoximed, folosit la tratarea cancerului mamar. Este livrat la Spitalul Oncologic, în calitate de preparat compensat, după ce Balkan Pharmaceuticals a câstigat un tender. Femeile îl primesc gratuit, dar după jumătate de an, au hemoragii serioase după care necesită transfuzii de sânge. Cum au renunţat la preparat şi au cumpărat de la alt producător, au disparut complicaţiile", a dezvăluit Brega, citat de union.md.

Deputatul a acuzat compania şi de utilizarea materiei prime de proastă calitate care este folosită la prepararea medicamentelor.

Gheorghe Brega afirmă că în spatele acestor afaceri dubioase ar putea sta cineva din actuala guvernare, dar există şansa ca agentul economic să revină pe calea cea dreaptă şi să producă medicamente de calitate.

Silviu Chiru, directorul companiei Balkan Pharmaceuticals a trimis o scrisoare în adresa deputatului Gheorghe Brega în care solicită să oprească atacurile prin care defăimează "numele companiei fără motive concrete sau reale", atacuri care pot "induce ideea, că aţi avea anumite interese, pe care dealtfel vă invităm să le prezentaţi public".

De notat că potrivit unor surse, omul de afaceri ar fi un apropiat al premierului Vlad Filat, iar atacurile liberalului Brega ar avea şi o conotaţie politică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite