Război energetic moldo-ucrainean. Ucraina acuză Republica Moldova că-i fură energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan
Aproximativ 75% din energia electrică este procurată din Ucraina și de la Centrala de la Cuciurgan

Autoritățile de la Kiev susțin că țara noastră folosește curent electric ucrainean fără a a avea un contract. Publicația Kommersant anunță că în pofida faptului că la 1 aprilie a expirat contractul vechi și nu a fost semnat unul nou, Republica Moldova continuă să ia energie electrică din sistemul ucrainean.

Yuri Kudrenko, șef de departament în cadrul operatorului ucrainean Ukrenergo a declarat că Republica Moldova continuă să ia în mod nesancționat energie electrică din sistemul energetic ucrainean, chiar dacă nu a fost semnat un nou contract de livrare cu firma Power Trade.

În același timp autoritățile de la Chișinău au anunțat ieri că circa 75% din necesarul de electrictate al ţării este asigurat de Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES, iar în dimineaţa zilei de 1 aprilie, compania ucraineană Power Trade a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova.
Administraţia întreprinderii nu a fost de acord să continue negocierile pe marginea unui nou contract, insistând ca preţul să crească mai mult decât e gata să plătească partea moldovenească.

„În prezent necesarul de curent electric este asigurat de către Centrala de la Cuciurgan şi de către centralele locale", a menţionat Valeriu Lazăr. Potrivit vicepremierului, din punct de vedere tehnic, nu ar exista niciun risc ca ţara să rămână fără lumină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite