„Raiderii“ vor la conducerea Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii minoritari au cerut una din cele două funcţii-cheie de la Banca de Economii, de manager sau preşedinte al Consiliului al Consiliului de Administraţie

Situaţia din jurul singurei bănci comerciale cu capital majoritar de stat rămâne tensionată din cauza conflictelor dintre acţionari. După câteva reuniuni extraordinare, ieri a avut loc Adunarea generală ordinară anuală a acţionarilor Băncii de Economii (BEM), una dintre cele mai mari instituții financiare din Republica Moldova. Şedinţa s-a desfășurat cu uşile închise, iar majoritatea acţionarilor au fost foarte discreţi. Chiar dacă unii dintre ei n-au putut intra în sală şi păreau nemulţumiți, au refuzat să-și expună motivele.

La reuniune urma să fie prezentată şi aprobată darea de seamă financiară a instituţiei, dar şi decizia privind încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului şi ale membrilor Comisiei de cenzori a băncii.
„Adunarea nu a reuşit să adopte nicio decizie importantă, pentru că niciuna nu a întrunit votul majorităţii", a declarat avocatul Victor Berlinschi, care reprezintă interesele companiei Sisteme Informaţionale Integrate, ce deţine 10% din acţiunile BEM.

Revendicările minoritarilor

Potrivit apărătorului, acţionarii minoritari cer să le fie respectate drepturile. „Noi am solicitat să ni se ofere două din cele cinci locuri din Consiliul Băncii. Totodată, am cerut ca acţionarul majoritar să desemneze doar o persoană din cele două de la conducerea instituţiei. Să aleagă: ori funcţia de preşedinte al băncii, ori cea de şef al Consiliului de Administraţie", a formulat Berlinschi pretenţiile grupului de proprietari minoritari la BEM.

De cealaltă parte, Guvernul, prin reprezentanţii săi din Consiliu, a respins revendicările minoritarilor. Victor Barbăneagră, viceministru al Finanţelor, susține că statul aşteaptă deciziile instanţelor privind legalitatea alegerii membrilor Consiliului de Administraţie la cele două adunări extraordinare repetate, din 12 şi 13 aprilie.

Au devenit acţionari legali

Chiar în ajunul reuniunii, Banca Naţională a anunţat că şi-a anulat decizia care prevedea blocarea dreptului de vot a patru firme de la Moscova, care în martie au preluat 18,54% din acţiunile BEM de la alte două companii, acuzate anterior de atacuri de tip raider. Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, a explicat că „toate procedurile legale de înregistrare a cotelor de participare în capitalul acţionar al BEM au fost finisate", iar Banca Naţională nu mai are motive legale de a menţine suspendarea dreptului de vot al minoritarilor.

"Raiderii" au devenit acţionari cu acte în regulă la Banca de Economii

Rezultatele incerte ale Adunării acţionarilor nu semnifică însă că activitatea băncii va fi perturbată, susţine Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains. „E adevărat că fără un Consiliu funcţional nu vor putea fi adoptate decizii importante pentru dezvoltarea instituţiei", a apreciat specialistul.

1,023 miliarde de lei.

Aceasta este valoarea creditelor expirate aflate în prezent în portofoliul Băncii de Economii.

Profit de circa 100 milioane de lei pentru cea mai mare bancă din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite