Proiectul South Stream va lăsa Ucraina şi Moldova fără tranzit de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câţiva ani Ucraina şi Moldova vor rămâne fără venituri de la tranzitul de gaze din Rusia spre alte state, susţine Mihail Korchemkin, director al East European Gas Analysis (EEGAS).

În cadrul reuniunii „Ukrainian Energy Forum" ce s-a desfăşurat la Kiev în perioada 1-3 martie, Korchemkin a declarat că tendinţa de diminuare a volumelor de gaze ruseşti ce sunt trasportate prin Ucraina şi prin ţara noastră spre alte state se va menţine. Ba chiar se va accentua după anul 2015, când Gazprom preconizează să dea în funcţie conducta South Stream ce va trece pe sub Marea Neagră şi va ocoli treritoriul Ucrainei şi Moldovei.

Korchemkin afirmă că diminuarea tranzitului de gaze se va datora în special construcţiei conductei South Stream şi faptului că Gazprom mizează pe preţuri înalte la gaz şi nu pe majorarea livrărilor de gaze spre Europa.
Expertul susţine că în anul 2020 prin Ucraina vor fi transportate spre alte state doar circa 5 miliarde de metri cubi de gaze, comparativ cu 117 miliarde în anul 2008.
Diminuarea atât de drastică a tranzitului de gaze prin Ucriana semnifică că şi Moldova va rămâne practic fără venituri de la acest serviciu.
Pentru Ucraina pierderile anuale sunt estimate la circa 2 miliarde de dolari, iar pentru Moldova la 50-60 milioane de dolari.

Victor Parlicov, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu crede în astfel de scenarii şi spune că proiectul South Stream nu se va realiza.

În ultimii trei ani tranzitul de gaze prin Moldova s-a redus de la circa 22 miliarde metri cubi la 17-18 miliarde metri cubi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite