Prognoze tot mai pesimiste pentru economia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a ţării noastre pentru acest an de la 4,0% la 3,5%, ca urmare a încetinirii economice a principalilor parteneri economici şi a incertitudinii politice.

„Economia Republicii Moldova a fost susţinută de remitenţele în creştere, de avansul exporturilor şi de investiţii, creând astfel un sentiment că perspectivele ţării sau îmbunătăţit. Cu toate acestea, se fac observate semne recente de încetinire ritmului de creştere a producţiei, ca răspuns la mediul extern nefavorabil", se arată în raportul BERD.

Incertitudinea politică limitează creşterea economică

Potrivit specialiştilor de la BERD, „economia Moldovei rămâne vulnerabilă la o creştere slabă a economiilor principalilor parteneri comerciali şi incertitudinii privind evoluţia transferurilor de bani". Totodată experţii de la instituţia financiară internaţională, „perspectivele imediate de creştere sunt, de asemenea, limitate prin continuă incertitudinea politică".

Pentru regiunea în care operează, incluzând state din Asia Centrală, BERD se aşteaptă la un avans economic de 3,1% în acest an, uşor mai redus faţă de prognoza anterioară de 3,2% şi bazat pe presupunerea că nu va avea loc o agravare puternică a crizei din zona euro.
Încetinirea economică din ţările în care activează BERD se datorează în mare parte creşterii economice semnificativ mai slabe în Europa de Sud-Est, expusă în mod deosebit la problemele din zona euro. Mai multe ţări din regiune vor intra în recesiune în acest an, estimează analiştii băncii.
Creşterea economică încetineşte şi în Europa de Est şi Caucaz, în timp ce Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, mai puţin integrate cu Europa de Vest, vor continua probabil să înregistreze rate de creştere "respectabile", presupunând că preţurile la materii prime se menţin ridicate. Astfel economia Rusiei va înregistra un avans de 4,2%, iar a Ucrainei de doar 2,5%.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB de la 1,6% la 1%. Scăderea de 0,6 puncte procentuale este de două ori mai amplă decât în cazul României.
Dintre cele şapte state din regiune, doar Albania a înregistrat o îmbunătăţire, modestă, a perspectivei economice, de la 1% la 1,2%. Pentru Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru şi Serbia banca a înrăutăţit prognoza economică cu 0,6-1,8 puncte procentuale. Bulgaria va avea o creştere de 1,2% în acest an, iar Serbia de 1,1%. În Europa Centrală şi ţările baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Două ţări din regiune, Ungaria şi Slovenia, vor înregistra scădere economică în acest an, potrivit BERD.
Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%. Anterior, instituţia financiară anticipa un avans economic de 0,5% pentru ambele state.
Estonia (creştere de 2,6%), Letonia (2,6%) şi Lituania (2,3%) au cele mai bune perspective din Europa Centrală şi regiunea Balticii, urmate de Polonia (2,3%) şi Slovacia (1,3%). Polonia, Letonia şi Slovacia au înregistrat chiar uşoare revizuiri pozitive ale prognozelor economice, de 0,1-0,2 puncte procentuale, în timp ce pentru Lituania şi Estonia au fost menţinute datele precedente. Regiunea include, potrivit BERD, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

Mongolia, lider la creşterea economică

Dintre cele 29 de state incluse în raport, BERD a înrăutăţit estimările de creştere economică pentru 13 state, le-a îmbunătăţit pentru 8 şi a menţinut datele anterioare pentru restul de 8 ţări. Mongolia va înregistra cea mai mare creştere economică, de 14%, urmată de Turkmenistan cu 10%, în timp ce Ungaria va avea cea mai slabă evoluţie, cu o contracţie de 1,5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite