Profit de două ori mai mic pentru una dintre cele mai mari companii ale statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldtelecom investeşte mult, dar rezultatele sunt sub aşteptări
Moldtelecom investeşte mult, dar rezultatele sunt sub aşteptări

Una dintre cele mai mari companii ale statului continuă să înregistreze scăderi atât la capitolul vânzări, cât şi la profit. Tendinţa durează de cinci ani şi denotă lipsa de strategie a conducerii şi perspective tot mai proaste pentru Moldtelecom.

În anul 2011 vânările companiei de stat Moldtelecom au constituit 2,24 miliarde de lei în scădere cu 7% față de anul 2010, arată raportul anual al întreprinderii. La capitolul profit căderea este mai abruptă de circa două ori, până la 202 milioane de lei. Datele arată că rezultatul înregistrat la vânzări este cel mai prost din anul 2007, iar la profit din ultimii 10 ani.
Specialiştii spun că evoluţiile Moldtelecom sunt logice în condiţiile în care are loc o recesiune pe piaţa telefoniei fixe cauzată, pe de o parte, de intensificarea fenomenului de substituţie a serviciilor de telefonie fixă cu cele mobile, iar, pe de altă parte, de diminuarea consumului serviciilor de telefonie fixă provocată de criza economico-financiară din ţară.

Cea mai mare companie de telefonie fixă din Moldova a înregistrat o scădere de circa 15% a vânzărilor

Privatizare incertă

Autorităţile analizează deja de mai mult de 10 ani posibilitatea privatizării companiei Moldtelecom, pentru a putea atrage investiţii şi mai ales tehnologii noi. O decizie privind scoaterea la mezat a monopolului telefoniei fixe aşa-şi nu a fost luată.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, a declarat recent în cadrul unei emisiuni TV că în acest sens există două opţiuni: să se mai aştepte, pentru că e un început de recesiune în regiune şi va fi dificil de obţinut un preţ bun pentru Moldtelecom şi a doua este ca operatorul de telefonie fixă să fie vândut cât mai rapid.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă crede că în condiţiile în care sectorul de telefonie fixă va dispărea treptat în următorii ani, ar fi mai logică vânzarea companiei cât mai rapid pentru a se poate obţine un preţ bun.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Moldtelecom rămâne cel mai important jucător pe piaţa serviciilor telefoniei fixe din Moldova, precum şi pe piaţa serviciilor de transmisiune a datelor şi accesul la internet pe bandă largă. Cota companiei pe aceste pieţe a constituit, anul trecut, 98,3% şi 66,9%, din volumul total al vânzărilor. Pe piaţa telefoniei mobile Moldtelecom deţine o cotă de 3,59% din volumul total al vânzărilor.

Investiţii de miliarde, rezultate mediocre

Un control realizat la finele anului 2011 de specialiştii de la Curtea de Conturi a constatat că profitul şi vânzările Moldtelecom sunt în scădere, în pofida investiţiilor enorme realizate de companie în perioada 2009-2010.
„Veniturile au scăzut şi pentru că ni s-a interzis să ajustăm tarifele la unele servicii, ceea ce demonstrează ca am avut dreptate", a explicat Vitalie Iurcu, directorul general al Moldtelecom.
Statul este singurul acţionar al Moldtelecom.

Moldtelecom: Investiții de miliarde, rezultate mediocre

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite