Procesul de aderare a Republicii Moldova şi Ucrainei la reţeaua pan-europeană de transport a energiei electrice ENTSO-E a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul este nerezolvarea problemei finanţării, a declarat în cadrul reuniunii „Ukrainian Energy Forum" Dan Preoţescu, director de planificare reţea din cadrul companiei româneşti Transelectrica.

Potrivit lui Dan Preoţescu, care este şi membru al grupului de lucru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem pentru energie electrică) cu privire la integrarea Republicii Moldova şi Ucraina la sistemul interconectat European „proiectul este acum îngheţat ca urmare a lipsei de fonduri". „ENTSO-E mai păstrează un grup de lucru pentru o perioadă de timp ca un gest de angajament privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la sistemul energetic european", a spus Preoţescu, citat de agenţia ucraineană de ştiri UNIAN.

LIPSA BANILOR
BLOCHEAZĂ LUCRĂRILE

Directorul de planificare reţea din cadrul companiei Transelectrica a mai specificat că sarcina a grupului de lucru privind aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la ENTSO-E a fost realizarea „tuturor studiilor necesare conectării sincrone a acestor două ţări cu sistemul energetic european".
Costul acestor lucrări este estimat la 4,5 milioane de euro, iar durata acestora este limitată la 28 de luni. Până acum din cauza lipsei de fonduri nu au început lucrările pentru elaborarea studiilor şi documentaţiei necesare, a mai spus Dan Preoţescu.
În anul 2006, Adunarea Generală a Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE) a acceptat cererea comună a Ucrainei şi Republicii Moldova de a se integra în regim sincron în zona UCTE ca o singură unitate de reglementare.
Mai târziu, autorităţile de la Kiev şi Chişinău şi Adunarea UCTE au convenit să instituie un comitet tehnic special pentru a coordona integrarea reţelelor electrice ale Ucrainei şi Republicii Moldova în reţeaua electrică TransEuropeană.
Ucraina a evaluat costurile pentru acest proces la circa 1,1 miliarde de dolari, Republica Moldova însă nu a făcut publică o cifră exactă.
În ianuarie 2009, un număr de 42 de companii europene de transport al energiei, printre care Transelectrica din România, au înfiinţat în locul UCTE o organizaţie pentru integrarea pieţei de energie in cadrul UE, denumită ENTSO-E (Reţeaua Europeana a Operatorilor de Transport şi de Sistem pentru energie electrică). Moldova şi Ucraina au statutul de asociat la această structură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite