Printre acţionari băncilor moldoveneşti ar putea fi şi criminali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii reali ai majorităţii instituţiilor financiare din Republica Moldova nu sunt cunoscuţi, iar lipsa de transparenţă poate avea efecte grave pentru ţară.

Evoluţiile din ultimii ani şi mai ales atacurile de tip raider din 2011 asupra unor instituţii financiare au arătat elocvent cât de netransparent este sistemul bancar al Republicii Moldova, susţin specialiştii.

„Peste 60% din băncile din Moldova au o structură de acţionariat netransparentă şi nu se ştie cu exactitate cine sunt proprietarii adevăraţi ai acestora", a declarat Tokhir Mirzoev, şeful reprezentanţei FMI de la Chişinău, în cadrul unei conferinţe internaţionale pe problema guvernării corporative în sectorul financiar. Potrivit lui Mirzoev, în ţara noastră nu există o sursă credibilă şi accesibilă de informare, de unde orice persoană să poată afla cine stă în spatele instituţiilor financiare.

Printre acţionari ar putea fi şi criminali

„Din acest motiv nu putem exclude că printre proprietarii de bănci sunt şi grupări criminale", a afirmat oficialul FMI. Totodată, el a remarcat şi faptul că „prea multe plaje celebre din lume se regăsesc în structura proprietarilor de bănci din Moldova", având în vedere faptul că o serie a acţionari sunt firme offshore.

Tokhir Mirzoev susţine că e necesar să fie realizate mai multor reforme şi să fie adoptate unele reglementări, astfel încât în cazul unor încălcări privind structura de proprietate să fie penalizaţi în primul rând acţionarii şi banca sau managerii acesteia.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), a menţionat că, în comparaţie cu alte alte ramuri ale economiei naţionale, sectorul bancar al ţării a avansat cel mai mult în direcţia racordării la standardele internaţionale.

Totodată, el i-a îndemnat pe bancheri să treacă cât mai rapid la cele mai bune practici internaţionale. „Modul de lucru caracteristic ultimelor două decenii devine din ce în ce mai rudimentar. Fără o abordare modernă în gestiunea riscurilor, inovaţie şi promovarea produselor bancare, sistemul va face faţă cu greu provocărilor viitoare", a spus guvernatorul BNM.

Marius Vismantas, coordonator al Băncii Mondiale pentru sectorul privat şi financiar din Republica Moldova, Ucraina şi Belarus, a precizat că băncile ar trebui să fie cele mai interesate într-o transparenţă mai mare. Or, astfel le va fi mai uşor să câştige încrederea clienţilor.

Cine controlează băncile?

În prezent, în Republica Moldova activează 14 banci, din care doar Banca de Economii are capital majoritar de stat. Proprietarii a patru instituţii financiare sunt grupuri bancare cu prezenţă internaţională. În acelaşi timp, la cele mai mari trei bănci din ţară: Moldova-Agroindbank, Victoriabank şi Moldinconbank nu se ştie cu exactitate cine sunt adevăraţii beneficiari. De exemplu, se vehiculează că Victoribank ar fi controlată de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc, iar Moldinconbank - de omul de afaceri Veaceslav Platon.

„Fără o abordare modernă în gestiunea riscurilor, sistemul bancar va face faţă cu greu provocărilor viitoare."
Dorin Drăguţanu, Guvernatorul BNM

„În cazul a 60% din băncile moldoveneşti nu sunt cunoscute cu exactitate cine sunt proprietarii adevăraţi."
Tokhir Mirzoev, Şeful reprezentanţei FMI

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite