Principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti rămâne Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele 5 luni ale anului 2011, exporturile de mărfuri în ţărilor UE au constituit 415,8 milioane de dolari, în creştere cu 67,1%, ele deţinînd o cotă de 50,2% în total exporturi.

Republica Moldova a exportat în primele cinci luni din acest an în valoare de 828 de milioane de dolari, mai mult cu peste 63% față de anul trecut, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS).
Mai mult de jumătate din mărfurile moldovenești au fost exportate în ţările Uniunii Europene, iar ţărilor CSI le revin circa 38%.

În această perioadă, Republica Moldova a exportat produse alimentare în valoare de 143 de milioane de dolari, maşini şi echipamente pentru transport 134,9 milioane de dolari, îmbrăcăminte şi accesorii 109 milioane de dolari, băuturi şi tutun 76,4 de milioane de dolari şi produse chimice în valoare de 35,8 milioane de dolari.

Cu o cotă de 25,6% din totalul exporturilor, Rusia rămâne în continuare principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti. Pe locul doi se află România cu o cotă de 17,1%, iar pe trei Italia cu 9,7%.
Datele BNS arată că exporturile continuă să crească mai repede decât importurile. În această perioadă, Republica Moldova a importat produse străine în valoare de 1.957 de milioane de dolari, în creștere cu aproape 45% față de anul trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite