Preţuri mari şi cerere mică, la centrele de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrele de afaceri din Chişinău sunt închiriate în special de companiile străine
Centrele de afaceri din Chişinău sunt închiriate în special de companiile străine

Cu toate că suprafața de închiriere pentru spații de birouri este în creștere în Capitală, scumpirile din ultima perioadă îi îndepărtează pe chiriaşi

Piaţa sediilor de birouri este în scădere, din cauza aportului tot mai mic de companii străine în Moldova, sunt de părere experţii imobiliari. Cu toate că avem centre de business moderne, în prima jumătate a acestui an cererea a fost mai ridicată la sediile de birouri cu suprafaţă mică şi apartamente la primele etaje ale blocurilor, transformate în oficii.

16 centre office la Chişinău

În prezent, un spaţiu în clădirea de birouri Le Roi ajunge la 21 de euro pe metru pătrat. În schimbul acestor bani ai la dispoziţie un sediu ultracentral, care poate fi mărit sau micşorat cu pereţi falşi. La Sky Tower, pentru 14-16 euro pe metrul pătrat beneficiezi de o sală de conferinţe, carduri de acces pentru angajaţi, recepţie, precum şi suport în organizarea de evenimente. Cele mai ieftine sunt vechile hoteluri şi clădiri de pe vremea Uniunii Sovietice, care sunt închiriate cu câte 5-6 euro metrul pătrat.
„Cei care închiriază sedii în centre de afaceri îşi doresc o imagine pe piaţă. În prezent sunt 16 centre office în Chişinău, cu o suprafaţă medie de câte 2.000 de metri pătraţi. Chiriile au crescut anul acesta cu 5%, în condiţiile în care la Moscova, Kiev şi Bucureşti preţurile au scăzut la jumătate. Într-o concurenţă normală, preţurile ar trebui să se reducă", precizează Gheorghe Constandache, economist la IDIS Viitorul.
Pentru administratori, însă, fiecare atu al clădirii e un bonus vândut clientului. „Avem avantajul că deţinem prima clădire de birouri modernă din Chişinău şi că nu a fost construită pe timp de criză. Majoritatea spaţiilor sunt închiriate de clienţi străini", precizează Adrian Gherman, jurist la CTI-Capital, compania care deţine clădirea Kentford.
„În 2008 centrele de afaceri au fost la mare căutare, fiindcă au venit multe companii străine. Acum piaţa este în scădere, iar preţurile au stagnat de anul trecut. Cele mai mari spaţii sunt luate pentru call-centers şi companiile de IT. Firmele autohtone preferă sedii independente", spune expertul imobiliar Ghenadie Gurdiş.

CENTRE DE BUSINESS DE PRIMĂ CLASĂ, LIPSĂ

Amplasarea clădirii în oraş, calitatea construcţiei şi a ventilaţiei din birouri, numărul lifturilor şi a locurilor de parcare, puterea generatoarelor şi facilităţile oferite pentru chiriaşi sunt numai câteva dintre cele 20 de coordonate care stabilesc clasificarea unui centru de business. „Dacă ne luăm după standardele internaţionale, în Chişinău nu există clădiri de birouri de categoria A. Aici, după localizare şi preţuri, cel mai bine cotate sunt SkyTower, Le Roi şi Kentford, ultima fiind mai veche. Pe următoarea treaptă sunt clădirile de pe vremea Uniunii Sovietice, precum Ipteh, care au fost renovate, iar în ultima clasă sunt birourile amenajate în camere de hotel, precum cele din Codru şi Cosmos", mai spune Gurdiş.

BIROURI PENTRU ÎNCEPĂTORI

Experţii imobiliari recomandă pentru start-up-urile antreprenoriale centrele business de clasa C, unde, chiar dacă nu au parte de cele mai bune condiţii, agenţii economici pot beneficia de chirii mici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite