Preţul petrolului a crescut într-o săptămână cu circa 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul petrolului marca Brent a atins, vineri seara, valoarea de 127 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani şi nouă luni, după ce atacuri asupra unor exploatări petroliere din Libia au provocat temeri privind întreruperea livrărilor din această ţară o lungă perioadă de timp, transmite Reuters.

Preţurile materiilor prime au avut un trend general pozitiv, ca urmare a aşteptărilor ca redresarea economiei mondiale să alimenteze cererea.
Continuarea conflictelor în Orientul Mijlociu şi îngrijorarea că amânarea alegerilor din Nigeria va provoca un nou val de violenţe au influenţat piaţa.

În decurs de o săptămână preţul petrolului marca Brent a crescut cu 6,75% până la 127,3 dolari, marca rusească Urals s-a scumpit cu 6,85% până la 122,3 dolari pe baril, iar marca WTI din America de Nord a adăugat 3,2% în preţ până la 111,3 dolari pe baril.
De la începutul anului preţul petrolului a crescut la burse cu circa 35%.

Petrolul este o resursă tot mai rară

Într-o analiză prezentată joi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că economia globală a intrat într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, care ar putea conduce la o creştere rapidă a preţurilor.

În ultimul raport, FMI notează că tensiunile din piaţă sunt tot mai puternice, pe fondul cererii crescute de petrol de pe pieţele emergente aflate în expansiune puternică, precum China, care contrastează cu problemele de producţie, în special în contextul exploatărilor ajunse la maturitate.

"Există un risc ca tensiunile dintre cerere şi ofertă să se intensifice din nou, iar preţurile să crească rapid", a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI şi autor al unui raport prezentat joi de instituţia de la Washington.


Potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul traderilor de petrol, se preconizează creşterea preţului la peste 130 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui an.


Evoluţia pieţei petrolului aprinde semnale de alarmă cu privire la inflaţie şi la revenirea economiei globale, care ar putea fi afectată puternic de scumpirea energiei.


Petrolul are o pondere de 33% în totalul surselor primare de energie, urmat de cărbune, cu 28% şi gaze naturale, cu 23%.

În prezent, China este al doilea cel mai mare consumator mondial de energie (SUA le revine circa 20%), deţinând o pondere de 11% în consumul mondial de petrol (faţă de 6% în anul 200), iar "viitorul evoluţiei consumului de energie va depinde în mare măsură de continuarea creşterii rapide a PIB-ului Chinei", consideră experţii FMI, care mai precizează că ţările cu venituri mari pot susţine creşterea PIB fără să mărească şi consumul de energie, sau crescându-l foarte puţin, dar în economiile cu venituri mici şi medii, creşterea cu 1% a PIB-ului pe cap de locuitor implică şi creşterea cu 1% a consumului de energie pe cap de locuitor.

Consumul de energie al Chinei a urmat acest model, iar PIB-ul Chinei este prevăzut să se dubleze până în 2017 şi să se tripleze în 2025, faţă de nivelul din 2008. "Rămâne însă de văzut în ce măsură China va putea să susţină un ritm de creştere atât de rapid", se întreabă autorii raportului.

FMI notează că, dacă tensiunile dintre cerere şi ofertă se vor intensifica, preţurile petrolului ar putea urca la niveluri apropiate de maximele istorice atinse în vara lui 2008, de aproape 150 dolari pe baril.

Astfel, din analiza FMI rezultă că, în cel mai probabil scenariu, o accentuare treptată şi moderată a "rarităţii" petrolului ar avea un impact redus pe termen mediu asupra creşterii economice globale.

Citiţi şi:

CHIŞINĂU: De Paşti, benzina poate ajunge la 17 lei pe litru, iar motorina la 16 lei pe litru

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite