Preţul de import al gazelor de la Gazprom va avea o limită peste care nu va putea creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia de la Moldovagaz susţine că astfel se va exclude majorarea bruscă a tarifelor la gazele naturale pe parcursul anului.

Noul contract de import al gazelor dintre compania Moldovagaz şi Gazprom, va fi semnat pentru o perioadă de trei ani şi nu pentru cinci ani cum a fost până în prezent, anunţă administraţia Moldovagaz.

Economie de 26,8 milioane de lei

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul negocierilor de săptămâna trecută „părţile au convenit asupra necesităţii examinării posibilităţii includerii în formula de calcul a preţului, a unor limite care vor permite excluderea majorării bruște a preţului la gazele naturale pe parcursul anului, luând în consideraţie nivelul de suportabilitate a tarifelor de către populaţia Republicii Moldova".
Totodată se precizează că grupul de experţi ai Gazprom a fost de acord să examineze până la următoarea întâlnire, argumentele companiei Moldovagaz privind majorarea valorii puterii calorifice a metanului importat, luate la calculul preţului de import.
„În cazul în care propunerea înaintată de Moldovagaz va fi acceptată, ar putea fi economisite circa 26,8 milioane de lei", afirmă conducerea companiei.

Termenele de plată vor fi extinse

De asemenea s-a negociat extinderea termenului de plată a gazului importat, până la data de 25-26 a lunii ulterioare celei de gestiune.
Această măsură este motivată de faptul, că, potrivit Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale în vigoare, la fel şi, conform condiţiilor contractelor de furnizare a gazelor naturale consumatorilor, termenul de citire a indicilor echipamentelor de măsurare, extrasele şi eliberarea facturilor de plată, precum şi termenele de achitare a gazelor de către consumatori, nicidecum nu se încadrează în termen până la data de 20 a lunii ulterioare celei de gestiune, după cum este stabilită în contract.
Părţile au convenit să continue negocierile vizând elaborarea unui proiect de contract reciproc avantajos şi să convoace o şedinţă de lucru la finele lunii septembrie curent.

Anterior, vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că Republica Moldova își dorește ca noul contract semnat cu gigantul rus Gazprom să fie negociat pe aceleași principii ca și consumatorii europeni. Totodată Lazăr a declarat că Republica Moldova va insista pe o creştere suplimentară a tarifului pentru tranzitul gazelor ruseşti prin teritoriul Moldovei. Alternativa, potrivit ministrului, este să se ajungă la un acord privind o reducere a preţului gazului rusesc.

La finele anului 2011 expiră contractul pe temen lung semnat în 2006 de Republica Moldova și concernul rus Gazpriom. Potrivit contractului semnat atunci, preţul gazelor naturale rusești plătit de ţara noastră, care în anul 2006 era cu mult mai mic decât cel european, trebuia să se majoreze treptat astfel, încât în anul 2011 să se egaleze cu cel european. În primul trimestru al anului 2011, Republica Moldova a achitat pentru gazele naturale rusești 292,9 dolari pentru o mie metri cubi, iar în trimestrul trei plătim 367 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în ultimul trimestru preţul ar putea depăşi 400 de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite