Preţ-record la seminţele de floarea soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva zile înaninte de începutul sezonului de recoltare întreprinderile de producerea uleiului şi companiile exportatoare din Republica Moldova au anunţat că sunt gata să cumpere seminţele de floarea soarelui la un preţ de 7.600 de lei pentru o tonă, inclusiv TVA.

Potrivit specialiştilor de la Agroinform în acest an recolta se aşteaptă să fie aproape 60% mai mică decât în alţi ani, în mediu o tonă la hectar.

Ţinând cont de situaţia creată, cel mai mare prelucrator de oleaginoase din republică - fabrica "Floarea Soarelui" din Bălţi - a stabilit un preţ de start de achiziţie la această cultură de 7600 lei/tona, inclusiv TVA, în conditii CPT, elevator-fabrică.
Costul de achiziţie este aproape cu 50% mai mare decât anul trecut.

Şi preţurile în regiune sunt cu mult mai mari decât în anii precedenţi. Astfel la Bursa din Constanţa preţurile la floarea soarelui erau de 477 euro pentru o tonă (circa 7.500 de lei), iar fermierii din România cer pentru o tonă de floarea soarelui 425-433 de euro.

Potrivit apk-inform, la mijlocul lunii august, în Ucraina întreprinderile de prelucrare ofereau un preţ de 525 de dolari pentru o tonă (circa 6.600 de lei).

Creşterea preţului la seminţe ar putea avea ca efect scumpirea uleiului de floarea soarelui, care se vinde în prezent pe piaţă cu un preţ de 22-25 de lei pentru un litru cu amănuntul şi cu circa 20 de lei pentru un litru angros.

Floarea soarelui şi porumbul au fost răpuse de secetă

Record istoric la producţia de floarea soarelui în Republica Moldova

Seminţele de floarea soarelui s-au ieftinit cu 15%

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite