Premierul Filat recunoaşte că preţurile au scăpat de sub control pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut meseria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Guvernului Republicii Moldova explică situaţia prin cele două luni de campanie electorală şi o lună de negocieri după alegeri.

Saltul preţurilor la mai multe produse şi servicii a prins pe picior greşit autorităţile, a recunoscut premierul Vlad Filat în cadrul Clubului de presă. În opinia premierului la mijloc a fost, atât lipsa unei anticipări a creşterii costului unor produse sau a tarifelor la întreţinere, cât şi „vidul de putere", creat în perioada celor două luni de campanie electorală şi o lună de negocieri.

„Instituțiile statului nu și-au făcut meseria. Am fost în situații neplăcute să aflu de la unii colegi, după un an și 4 luni de când suntem la guvernare, că o situație sau alta se datorează faptului că nu ar exista o reglementare corectă și de aceea s-au creat situațiile respective și înseamnă că această reglementare trebuia modificată acum un an", a declarat premierul Vlad Filat.
În ultimele două-trei luni pe piaţa ţării noastre a crescut semnificativ preţul la o serie de produse alimentare, precum cartofii, zahărul, uleiul. De asemenea s-au scumpit produsele petroliere, au crescut tarifele la gaz şi energia termică.
Şeful Executivului promite că autorităţile vor lua măsuri pentru a subvenţiona păturile nevoiaşe şi vor majora pensiile şi salariile.

GUVERNUL PICĂ
TESTUL SCUMPIRILOR

Şi experţii economici consideră că majorarea preţurilor i-a luat prin surprindere pe guvernanţi. „În cadrul Guvernului nimeni nu face anticipări asupra evoluţiei preţurilor", susţine Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul".
Expertul spune că unele măsuri restrictive pe care le preconizează guvernul, precum limitarea exportului de mărfuri agricole, vor lovi în producătorii autohtoni. „Interzicerea exportului unor alimente au fost întreprinse şi pe timpul guvernării comuniste. Efectul acestor măsuri restrictive a fost însă dezastruoase pentru producătorii autohtoni, care au suportat pierderi enorme. Totodată asemenea acţiuni provoacă îngrijorarea instituţiilor financiare internaţionale", spune Viorel Chivriga.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite