Plouă cu bani europeni peste sectorul energetic moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul energetic moldovenesc, declarat bun de plată de o firmă ucraineană
Sectorul energetic moldovenesc, declarat bun de plată de o firmă ucraineană

Circa 50 milioane de dolari vor aloca instituţiile financiare europene pentru modernizarea reţelelor de transport a energiei electrice din Republica Moldova.

Prim-ministrul Vlad Filat şi Paul Henri Forestier, Director regional BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belorusia, au semnat astăzi un Acord în valoare de 20 milioane de dolari, obiectivul căruia este reabilitarea reţelelor electrice interne de transport ale întreprinderii de stst Moldelectrica.

Alte 20 de milioane de dolari urmează a fi alocaţi de banca Europeană de Investiţii, iar opt milioane de euro (circa 10 milioane de dolari) vor fi acordaţi sub formă de grant de Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a UE.

„Pentru asigurarea securităţi energetice a ţării am demarat un amplu proces care are ca şi scop final interconectarea sistemului energetic al Republicii Moldova la sistemul unic european de transport", declarat premierul, care a ţinut să sublinieze condiţiile extrem de favorabile negociate la contractarea creditului.

Proiectul se preconizează a fi finalizat în cinci ani, până la 30 aprilie 2017.

Totodată Vlad Filat a precizat că acordurile cu Banca Europeană de Investiţie şi Comisia Europeană vor fi semnate în viitorul cel mai apropiat, după finalizarea procedurii de aprobare în cadrul instituţiilor partenere externe.

Negocieri dificile

Paul Henri Forestier a declarat că a fost extrem de dificil de stabilit pentru ce urmează a fi acordat creditul.„Finanţarea din partea BERD va ajuta Moldelectrica să sporească securitatea, stabilitatea şi eficienţa reţelei sale de transportare a energiei electrice şi va permite companiei să se pregătească pentru integrarea viitoare în reţeaua europeană", a declarat directorul BERD.

Zilele trecute BERD a mai aprobat o linie de creditare a proiectelor de eficienţă energetică din Republica Moldova în valoare de 35 milioane de euro (circa 45 milioane de dolari).
Totodată Ministerul Economiei al Republicii Moldova a obţinut acceptul final al Comisiei Europene pentru alocarea a 6,3 milioane de euro pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate privind interconectarea sistemului electro-energetic naţional la cel european.

Altfel spus în doar câteva zile structurile europene au decis alocarea a mai mult de 100 milioane de dolari pentru sectorul energetic moldovenesc.

BERD alocă 35 de milioane de euro pentru eficienţa energetică din sectorul rezidenţial al Moldovei

Profit de peste 100 milioane de lei pentru cea mai mare companie din sectorul energetic

Ne integrăm în UE, dar împreună cu Ucraina

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite