Piaţa neagră IT din Republica Moldova sperie investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul IT duce lipsă de specialişti calificaţi
Sectorul IT duce lipsă de specialişti calificaţi

În anul trecut volumul oficial al industriilor tehnologiilor informaţionale a fost de de 131,4 milioane de dolari, potrivit studiului Evaluarea Competitivităţii Industriei IT în Moldova

Piaţa tehnologiilor informaţionale (IT) din Republica Moldova va creşte în următorii cinci ani cu 37,5%, ajungând în 2015 la circa 180 de milioane de dolari, susţin autorii studiului „Evaluarea Competitivităţii Industriei IT în Moldova", prezentat, ieri, la Chişinău.

Laurenţiu Popescu, expert la International Data Corporation (IDC), a declarat că în ultimii ani industria IT din ţara noastră este una dintre cele mai atractive din regiune. Printre factorii favorabili sunt amplasarea geografică, în imediata apropiere a UE şi CSI; facilităţile fiscale; costurile mici de închiriere a spaţiilor şi specialiştii bine pregătiţi. În acelaşi timp, expertul a specificat că există şi o serie de factori de risc care împiedică dezvoltarea sectorului şi anume: deficitul bugetar, infrastructura slab-dezvoltată, tarifele mari la serviciile de telecomunicaţii, nivelul înalt al pirateriei software, puterea redusă de cumpărare a populaţiei, precum şi exodul specialiştilor din ţară. Laurenţiu Popescu a menţionat că rata mare a pirateriei, care ajunge la 90% din piaţă, este unul din factorii ce sperie investitorii străini.

Specialiştii fug din ţară

Autorul studiului a mai precizat că deşi universităţile din Republica Moldova pregătesc foarte mulţi specialişti în domeniul IT, puţini dintre ei ajung să lucreze în ţară.
„În 2010, numărul oficial al angajaţilor din domeniul serviciilor tehnologiilor informaţionale era de doar 2.000 de persoane, ceea ce este foarte puţin. Din ţară pleacă un număr impunător de persoane. Ei se duc acolo unde salariile sunt mai mari", susţine expertul.

„Chiar dacă există facilităţi fiscale pentru companiile IT care vor să investească în Republica Moldova, rămânem în urmă la multe capitole ", a recunoscut Dona Şcola, viceministrul Tehnologiilor Informaţiilor şi Comunicaţiilor. Aceasta a spus că rezultatele şi recomandările studiului vor sta la baza elaborării unui plan de acţiuni „pentru dezvoltarea şi promovarea Republicii Moldova ca destinaţie IT pe plan regional şi global".

Avantajele Republicii Moldova

Recuperarea economică rapidă;
Amplasarea geografică în imediata apropiere de UE şi de CSI;
Facilităţi fiscale pentru următorii cinci ani;
Specialiştii bine pregătiţi şi cultura tehnică;
Intenţia autorităţilor de a dezvolta sectorul IT;
Ccosturile mici de închiriere a spaţiilor;

Dezavantajele Republicii Moldova
Deficitul bugetar care nu va permite alocarea unui volum mai mari de bani pentru IT;
Infrastructura slab-dezvoltată;
Tarifele mari la serviciile de telecomunicaţii;
Rata înaltă de 90% a pirateriei software;
Capacitatea redusă de plată a populaţiei;
Exodul specialiştilor din ţară etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite