Petrolul scump creşte preţul gazului. În trimestrul IV, Moldova va plăti circa 390 de dolari pentru o mie de metri cubi de metan, importaţi din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Agenţia de Reglementare în Energetică explică scumpirea prin costul mai mare al ţiţeiului, inclus în formula de calculare a tarifului de import la gaz.

Dacă anul trecut am importat gaz la preţul mediu de 250,1 de dolari mia de metri cubi, apoi în primul trimestru al anului 2011, acesta a crescut la 292,9 de dolari, iar în al doilea a urcat la 322 de dolari. Scumpirile nu se opresc aici. Specialiştii din cadrul ANRE estimează că preţul gazului va mai creşte.

Vor creşte şi tarifele interne

„Pentru trimestrul III al anului 2011, calculele făcute de noi arată că vom plăti circa 356 de dolari, iar în trimestrul IV preţul ar putea ajunge la 390 de dolari pentru o mie de metri cubi", a declarat pentru „Adevărul" Anatol Saracuţa, şeful Direcţiei audit din cadrul ANRE.

Aceasta ar însemna că în ultimele trei luni vom plăti cu 25% mai mult faţă de primul trimestru şi cu mai bine de 50% peste media anului trecut. Potrivit lui Saracuţa, estimările sunt făcute în baza evoluţiei cotaţiilor mondiale la gazoil şi păcură, combustibili ce sunt incluşi în formula de calculare a preţului de import a metanului de la Gazprom.

Specialistul nu exclude că această evoluţie va necesita şi o majorare a tarifelor interne la gaz. La fel, aceasta ar putea duce la modificarea tarifelor şi la alte resurse energetice. Specialiştii nu pot spune însă cu cât anume.

Cea mai afectată va fi populaţia

Economistul Iurie Gotişan spune că o asemenea evoluţie ar putea avea efecte negative asupra economiei, dar greul va cădea pe umerii populaţiei. „Ţinând cont că peste 40% din consumul direct de gaz revine pe seama consumatorilor casnici, iar indirect acesta este de circa 70%, apoi e clar că orice scumpire va afecta populaţia", a declarat Iurie Gotişan. Potrivit lui, va fi dată peste cap şi prognoza anuală privind ratei inflaţiei, iar preţul la multe mărfuri va creşte.

În ianuarie, ca urmare a creşterii preţului de procurare cu 11,7%, au fost majorate cu 12,2% tarifele la gaz. În tariful aprobat de ANRE a fost inclus pentru 2011 un preţ mediu de import de 304,6 dolari pentru o mie de metri cubi. În acelaşi timp, Moldovagaz prognoza că gazul importat de la Gazprom ar putea ajunge să coste 325 de dolari în ultimul trimestru. Prognozele au fost însă date peste cap de scumpirea petrolului pe piaţa mondială.

Săptămâna trecută, vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat la Bucureşti că Moldova vrea să reducă dependenţa de importul de gaze din Rusia. „Nu cred că vom scăpa vreodată de dependenţa de gazele ruseşti, dar vrem să o reducem şi să ne asigurăm 20-30% din consum din România. Ne uităm atent la proiectele cum ar fi AGRI sau Nabucco, pentru că unica noastră posibilitate să diversificăm sursele energetice este interconectarea cu sistemul românesc", a spus Lazăr.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite