Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima şi a doua lectură Bugetul de stat pentru 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru ore de dezbateri, contre şi critici atât din partea comuniştilor, cât şi a fracţiunilor parlamentare din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, aleşii poporului au aprobat, sâmbătă, 26 martie 2011, cu majoritate de voturi, proiectul Legii Bugetului pentru anul 2011, în prima şi a doua lectură.

Votul a fost precedat de dispute violente, în care au fost implicaţi atât deputaţii comunişti, cât şi reprezentanţi ai Alianţei de guvernare. Astfel, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a atacat dur Partidul Liberal Democrat condus de premierul Vlad Filat.

Arătându-se nemulţumit de faptul că PLDM îşi atribuie meritul privind propunerea referitor la impozitarea pe imobil, Ghimpu i-a numit pe colegii din PLDM oligarhi. „Nu vă este ruşine? Nu manipulaţi cu oamenii. Vai de capul vostru, oligarhilor!", a declarat supărat Ghimpu.

În acelaşi timp, deputaţii comunişti au susţinut că adoptarea Legii Bugetului în varianta propusă de guvern va îngloda Republica Moldova în datorii externe. Igor Dodon, deputat PCRM, a declarat în cadrul şedinţei plenare a Legislativului, că dependenţa ţării noastre de finanţatorii externi ar putea atinge un nivel istoric.

„Partidul Comuniştilor nu susţine proiectul bugetului de stat. Acesta prezintă multe greşeli, în deosebi în domeniul agriculturii, educaţiei, sănătăţii. Este un proiect anti-social, care nu a fost discutat cu societatea civilă şi nu este susţinut de patronate şi sindicate", a opinat Igor Dodon.

Deputatul PCRM a adăugat că acest proiect de buget va duce la majorarea datoriei externe a Moldovei, datorie pe care va trebui să o plătească mai multe generaţii.


Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2011, întocmit de Executiv, prevede venituri în valoare de 19,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 20,4 miliarde de lei. De asemenea, este prevăzut un deficit de circa 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB) sau la nivel de 1,3 miliarde de lei.

Potrivit proiectului, în anul 2011, PIB-ul va constitui 82,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,5% faţă de 2010, iar rata medie a inflaţiei va fi de 7,5%, importurile vor creşte cu 14%, iar exporturile - cu 15%. Salariul mediu pe economie va creşte cu 11% şi va ajunge la 3.300 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite