PREMIERĂ! În Republica Moldova se va produce biogaz şi curent electric din borhot de sfeclă de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fabrică, care va produce biogaz din resturi de sfeclă de zahăre va fi construită în Drochia. Uzina va prelucra, anual, aproximativ 60 de mii de tone de tescovină de sfeclă de zahăr.

Startul proiectului ce va necesita investiţii de 7,5 milioane de euro şi în urma căruia vor fi produse 7,3 milioane metri cubi de gaze din borhot de sfeclă, a fost dat, vineri 21 septembrie.

Fabrica de producere a biogazului din Drochia va fi dată în exploatare în 2013, iar investiţiile urmează să fie recuperate în termen de circa cinci ani.
Pe parcursul primilor 2 ani vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr. Biogazul obţinut, de rând cu gazul natural cumpărat de Südzucker Moldova, va fi ars în cazanul fabricii. Energia şi aburii obţinuţi vor fi utilizate în procesul de producere a zahărului. Adiţional, instalaţia de biogaz va mai genera energie termică şi electrică, care va fi livrată şi altor consumatori.

„Dacă până acum am investit în domeniul producerii şi prelucrării sfeclei de zahăr, azi am decis să trecem la o nouă etapă - cea de producere a energiei electrice. Ne dorim să venim cu contribuţia la dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova", a declarat Thomas Kirchberg, preşedintele consiliului de observatori al Südzucker Moldova.

Capacitatea de prelucrare anuală proiectată constituie 55 de mii de tone de tescovină de sfeclă de zahăr din care se vor produce 7,3 milioane metri cub de biogaz cu un conţinut de 51% metan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite