PIB-ul Republicii Moldova creşte din impozite şi servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul a înregistrat creşteri spectaculoase
Comerţul a înregistrat creşteri spectaculoase

În ianuarie-septembrie 2011, produsul intern brut (PIB) al Republicii Moldova a însumat 60,5 miliarde de lei, în creştere cu 6,7% faţă de aceeași perioadă din 2010, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din industrie cu 7,2%, din servicii - cu 6% și din agricultură - cu 2,9%.

Volumul impozitelor pe produse colectat la bugetul public naţional a depăşit nivelul perioadei respective a anului precedent cu 8,9%, influenţând creşterea PIB-ului cu 1,5%. Contribuţia impozitelor la formarea PIB-ului a constituit 16,6% în ianuarie-septembrie 2011, faţă de 16,8% în același interval din 2010.

Cea mai mare contribuţie la creşterea economică a avut-o sectorul serviciilor, cu 61,5%, după care urmează industria şi agricultura cu circa 24,5%.

Mai multe instituţii internaţionale constatau că, în prima jumătate a anului 2011, Republica Moldova a fost lider regional la creşterea economică. În acelaşi timp, pentru anul viitor se estimează o încetinire a ritmului de avansare a economiei, ca urmare a recesiunii ce a cuprins zona euro.

Conform estimărilor oficiale, în 2011 PIB-ul Moldovei va creşte cu 6,5%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite