Opt ani au fost necesari pentru a crea Agenţia pentru Eficienţă Energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii montează panourile solare pe acoperişul clădirilor
Muncitorii montează panourile solare pe acoperişul clădirilor

Executivul de la Chişinău a aprobat decizia cu privire la crearea Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, care va realiza politica statului în domeniul eficienţei energetice şi a resurselor regenerabile de energie.

Decizia de fapt prevede crearea acestei noi structuri prin reorganizarea Agenţiei Naţională pentru Conservarea Energiei, fondată încă în anul 2002 şi care a existat până în prezent doar „pe hârtie".


În acest scop, Executivul va aloca 700 de mii de lei pentru crearea instituţiei, care va fi subordonată Ministerului Economiei.
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat după şedinţa de Guvern că Republica Moldova este o ţară energofagă. „Consumăm mult, dar nu producem energie. În acest sens, Agenţia va supraveghea evoluţia situaţiei în domeniul eficienţei energetice şi surselor de energie regenerabilă. Totodată, aceasta va asigura pregătirea şi prezentarea programelor, evaluarea proiectelor investiţionale în domeniu, elaborarea proiectelor de acte normative, precum şi crearea unei baze informaţionale în domeniile sale de activitate", a menţionat Lazăr.


Pe de altă parte mai mulţi experţi s-au arătat sceptici privitor la această nouă structură. Potrivit lor dacă tarifele la resursele energetice vor mai creşte, nu va mai fi nevoie de astfel de agenţie. Or, populaţia şi agenţii economici oricum vor fi forţaţi să consume mai raţional resursele energetice, în caz contrar nu vor fi în stare sa plătească facturile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite