O nouă criză ne bate la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea ratingului Statelor Unite ale Americii şi problema datoriilor din Europa pot avea efecte dramatice asupra economiei Republicii Moldova. Experţii spun că primele semne ale recesiunii vor deveni vizibile în următoarele luni prin scăderea bruscă a exporturilor, remitenţelor şi a veniturilor bugetare

Republica Moldova este un stat mic cu o economie deschisă, respectiv evoluţiile din exterior au un impact direct asupra ţării noastre. Aşa că reducerea ratingului SUA şi criza datoriilor din Europa se vor răsfrânge şi asupra economiei noastre, iar efectele ar putea fi chiar dramatice în cazul în care situaţia internaţională va continua să se înrăutăţească, spun experţii.

„Avem de-a face, de fapt, cu a doua etapă a crizei economice mondiale, iar situaţia este una imprevizibilă", susţine Alex Oprunenco, director de programe internaţionale la centrul „Expert-Grup".

Potrivit expertului, efectele crizei se vor face văzute, în primul rând, prin scăderea dramatică a exporturilor şi a volumului de bani trimişi acasă de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare.

„În plus, statele dezvoltate afectate de criză ar putea să reducă asistenţa financiară alocată Republicii Moldova", precizează Oprunenco.

Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains spune că, în afară de reducerea remitenţelor, a exporturilor şi a asistenţei financiare externe, criza va provoca şi o diminuare serioasă a cererii interne de consum şi, respectiv, a importurilor. „Scăderea importurilor va afecta şi veniturile bugetare ale ţării, deoarece statul acumulează venituri importante de la taxarea mărfurilor de import", precizează economistul.

În opinia lui Mihalache, un alt efect al eventualei crize va fi deprecierea leului faţă de principalele valute şi continuarea scăderii preţurilor la spaţiul locativ, ceea ce poate lovi din nou în companiile imobiliare.

MOLDOVA, PREGĂTITĂ SĂ FACĂ FAȚĂ PROVOCĂRILOR?

În schimb, Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, consideră că în prezent situaţia financiară a ţării este incomparabil mai bună comparativ cu anul 2009.

„Moldova pare a fi mai bine pregătită pentru a face faţă unei crize. În primul rând, are rezerve valutare mai mari ca în 2009, iar Banca Naţională are o strategie pentru a reacţiona din timp la situaţiile de criză", a declarat reprezentantul FMI.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe, autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia şi, spre deosebire de fosta guvernare, duc o politică prudentă în domeniul cheltuielilor publice şi deficitului bugetar.

În acelaşi timp, criza ar putea avea şi efecte pozitive. De exemplu, scade preţul petrolului, ceea ce ar putea duce la ieftinirea resurselor energetice, inclusiv a gazului şi a produselor petroliere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite