Nivel scăzut de transparenţă bugetară în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră înregistrează un nivel de 60 de puncte din 100 la capitolul transparenţă bugetară, ceea ce o clasifică în categoria ţărilor cu un grad scăzut, potrivit unui raport prezentat de centrul analitic Expert-Grup.

Primul raport de acest fel arată că nivelul de transparenţă bugetară în Moldova este puţin mai înalt decât în România, Italia şi Portugalia, dar jos decât în Ucraina şi Columbia.
Pentru îmbunătăţirea transparenţei bugetare, raportul recomandă ca documentele bugetare să arate în mod clar impactul finanţării asupra indicatorilor de performanţă, să explice mai bine diferenţele dintre nivelul planificat şi efectiv de cheltuieli, să prezinte în mod clar politicile noi şi impactul acestora asupra veniturilor şi cheltuielilor în termeni financiari, nefinanciari. De asemenea, să prezinte o mai bună informare privind starea activelor de stat, inclusiv a întreprinderilor în care statul are acţiuni sau este fondator/ co-fondator.

Dumitru Budianschi, director de program la Expert-Grup a declarat că deşi Republica Moldova a realizat un progres în asigurarea transparenţei procesului bugetar, aceasta încă necesită o îmbunătăţire esenţială.

„Moldova înregistrează succese la capitolul de formulare şi aprobare a bugetului, însă există probleme la alte capitole. Suntem foarte rău cotaţi la capitolul prezentarea raportului anual. Avem şi o problemă legată de rapoartele de audit ale Curţii de Conturi, deoarece ele nu sunt evaluate corespunzător de către Parlament", a spus Budianschi.

Experţii au atras atenţia asupra unor probleme de sistem, care limitează transparenţa bugetară.
În acest sens Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Expert Grup, a menţionat că are loc "utilizarea prea discreţionară a banilor din Fondul de rezervă a Guvernului".

Pentru a îmbunătăţi acest proces, experţii recomandă ca raportul privind executarea bugetului să fie publicat la cel mult şase luni după sfârşitul anului bugetar şi să arate concordanţa dintre nivelul veniturilor şi cheltuielilor etc.

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, a menţionat că Republica Moldova este evaluată cu 60 de puncte pentru transparenţa bugetului pentru anul 2011, dar s-a arătat convins că în 2012 punctajul va creşte semnificativ.
"Nu este exclus că următoarea evaluare va arata un punctaj mai bun", a spus Negruţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite