Negocieri în stil Moldovagaz: Dacă nu aprobaţi tarifele cerute de noi, blocăm conturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz vorbeşte despre preţul gazelor Foto: Ion Preaşca
Alexandru Gusev, preşedintele Moldovagaz vorbeşte despre preţul gazelor Foto: Ion Preaşca

ŞANTAJ Administraţia furnizorului de gaze aplică tactica şantajului şi ameninţărilor pentru a obţine aprobarea tarifelor majorate

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis în şedinţa de vineri 21 ianuarie, să amâne aprobarea noilor tarife la gaz pentru săptămâna viitoare.
Decizia a fost luată pentru ai oferi întreprinderii Moldovagaz posibilitatea de a prezenta un plan de reducere a pierderilor de gaze în conducte, pierderi calificate de ANRE drept exagerate.

Victor Parlicov, directorul general al ANRE, a anunţat că speră ca marţi să se ia decizia privind aprobarea noilor tarife.

Ce cheltuieli ale
Moldovagaz a tăiat ANRE

Conform proiectului noilor tarife la gaz, publicat pe site-ul ANRE, acestea ar urma să crească în medie cu 10,8%, până la 4541,2 lei pentru o mie de metri cubi.
În acelaşi timp întreprinderea Moldovagaz a cerut un tarif mediu de furnizare a gazului către consumatori de 4872,7 lei mia de metri cubi, cu 18,9% (+774,7 lei), mai mare decât cel în vigoare.

Pentru a diminua mărimea tarifului cerut de Moldovagaz, ANRE a tăiat cel mai mult din preţul mediu de procurare a gazelor de la Gazprom. Astfel dacă Moldovagaz a estimat pentru anul curent un preţ mediu de import de 307,55 dolari pe mia de metri cubi, ANRE a luat în calcul un cost de 304,55 dolari. De asemenea ANRE a estimat un volum mai mic de gaze importate. Doar prin aceste acţiuni, ANRE a diminuat cu circa 313 milioane de lei cheltuielile incluse în calculul tarifului, ceea ce reprezintă circa 99 de lei la fiecare mie de metri cubi.
ANRE a redus cu 49 milioane de metri cubi, adică de 4 ori volumul pierderilor în reţelele de distribuţie, ceea ce reprezintă o economie de circa 196 milioane de lei.

Conturile CET-urilor ar putea fi blocate
pentru datorii de 1,5 miliarde de lei

Aceste tăieri de cheltuieli au provocat nemulţumirea deschisă a conducerii Moldovagaz, care de la negocieri a trecut la ameninţări.
Alexandru Gusev, preşedintele companiei a ameninţat cu blocarea conturilor CET-urilor pentru datoriile de circa 1,5 miliarde de lei. Totodată Gusev a spus că efectele deciziilor ANRE ar putea fi extrem de grave pentru toţi.
„ANRE ne propune să scoatem din tarifele existente circa 350 milioane lei. Credem că este o abordare necivilizată din parte ANRE. Cerem Agenţiei ca principiile de formare a tarifelor să fie revizuite. În caz contrar, vom folosi toate metodele pentru a ne apăra interesele", a declarat Alexandru Gusev.
Victor Parlicov a calificat aceste declaraţii ale şefului Moldovagaz ca pe un şantaj.
Cu toate acestea Consiliul de Administraţie al ANRE în frunte cu Victor Parlicov a decis ca să amâne aprobarea noilor tarife, dând astfel companiei Moldovagaz un răgaz ca până luni să prezinte un grafic de reducere a pierderilor de gaze în conducte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite