Ne facem asigurări de locuinţe doar constrânşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii nu se înghesuie să-şi asigure apartamentele
Moldovenii nu se înghesuie să-şi asigure apartamentele

Poliţele de răspundere civilă pentru imobile însumează nici 3% din volumul total de asigurări contractate de moldoveni în 2011. Cea mai mare pondere o au asigurările auto.

Poliţele de asigurare pentru locuinţe sunt departe de a fi o prioritate pentru concetăţenii noştri. Conform Biroului Naţional de Statistică (BNS), 2,8% din totalul asigurărilor contractate în 2011 au fost încheiate de persoane fizice pentru imobilele în care trăiesc. Cica 9% au fost poliţe suplimentare pentru sănătate, 19,6% au revenit poliţelor pentru maşinile personale, iar restul sunt poliţe destinate persoanelor juridice.

„Când se întâmplă un necaz, compania de asigurări îţi pune atâtea beţe în roate, încât te simţi descurajat să îţi mai recuperezi despăgubirile.

Birocraţia este exagerată. La vehicule sunt mai multe asigurări, pentru că şi riscul de accidente e mai mare. Altfel agenţii de asigurări caută să îţi minimizeze pagubele", spune Valentina Bidilică, de la Direcţia de Statistică Macroeconomică, BNS.

Şi acelea sub formă de gaj

De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor de asigurări susţin că proprietarii de locuinţe sunt inconştienţi şi că se bazează prea mult pe ajutorul de la stat. „Când are loc câte o calamitate, vin câte cinci-şase clienţi pe zi şi îşi asigură locuinţele. În rest, ei se gândesc că le întoarce statul banii pentru imobilul distrus. Din peste un milion de locuinţe, circa 50.000 sunt asigurate", precizează Andrei Pânzaru, consultant de asigurări la Grawe Karat Asigurări. Acesta mai afirmă că aproximativ 80% dintre clienţii-persoane fizice încheie asigurări sub formă de gaj în folosul băncilor, atunci când contractează diverse credite.

La Asito, situaţia este similară. În timp ce 30% dintre asiguraţi îşi încheie câte o poliţă de răspundere civilă auto obligatorie şi 6% îşi fac asigurări de sănătate, numai 3% dintre persoanele fizice îşi asigură proprietăţile. „Oamenii sunt iresponsabili. Mulţi dintre ei invocă banii, deşi nu costă mult să-ţi asiguri casa în care locuieşti. Mai ales că pe aceeaşi poliţă poţi beneficia de asigurare pentru construcţia imobilului, a membrilor familiei, pentru bunurile din casă şi chiar răspunderea pentru terţi, în cazul în care ai inundat un vecin, fără să vrei", menţionează Vilen Spânu, de la Asito.

Cum să-ţi asiguri obiectele din casă

O poliţă anuală de răspundere pentru un apartament costă între 250 şi 1.000 de lei, în funcţie de suma pe care proprietarul vrea să şi-o asigure. În schimb, primeşti o valoare acoperită pentru locuinţă, ce variază între 100.000 şi 500.000 de lei. Membrii familiei sunt asiguraţi cu sume de la 10.000 la 60.000 de lei, iar în cazul în care ai pricinuit daune vecinilor, îi poţi despăgubi cu până la 50.000 de lei pe an. Totodată, îţi poţi asigura şi bunurile din casă, indiferent că-i vorba despre televizor sau o bucătărie întreagă. Important e ca fiecare obiect să valoreze de la 1.000 de lei în sus, iar poliţia acoperă riscurile până la un plafon de 40.000 de lei, cumulat, pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite