Ne-au dat două miliarde de euro, dar am reuşit să luăm doar jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finele lunii martie 2010, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, instituțiile financiare internaţioanale și țările-membre UE au decis să ne acorde un suport în valoare de peste 1,94 miliarde de euro pentru implementarea programului Rethink Moldova. Din suma iniţială, autorităţile de la Chişinău au reuşit să contracteze doar un miliard de euro.

Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa precizează într-un interviu pentru Europa Liberă că multe proiecte finanţate de asistenţa internaţională sunt în derulare şi finalitatea urmează să fie în 2014-2015.

"Unele proiecte sunt anunţate, dar încă procedurile n-au început propriu-zis, că sunt şi astfel de proiecte. Ceea ce a fost enunţat de domnul prim-ministru, 1 miliard şi 4 milioane de euro sunt proiectele deja pornite, pentru că, dacă ne aducem aminte, suma este practic dublă, cea care a fost anunţată în 2010, ca şi susţinere din partea partenerilor noştri. Important este că 52% din sumele respective sunt cu titlul de donaţie, cu titlu nerambursabil şi nu implică împovărarea Republicii Moldova sau împovărarea cetăţeanului nostru, care ulterior ar fi trebuit să achite. Nu, nu este o împovărare, nu este o datorie şi ceea ce se cheltuie va rămâne ca şi moştenire a statului Republica Moldova."

Principalii beneficiari ai „ploii de bani" de la donatorii străini sunt agricultura, administraţia publică, infrastructura socială şi transportul. Specialiştii spun însă că Republica Moldova are restanţe la absorbirea asistenţei externe.

Cine „înghite" cea mai mare parte din asistenţa financiară externă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite