Moşu’ ne aduce un buget de tranziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi în 2012, cele mai multe venituri vor fi asigurate din impozitarea mărfurilor de import
Şi în 2012, cele mai multe venituri vor fi asigurate din impozitarea mărfurilor de import

În ceasul al doisprezecelea, Parlamentul a adoptat ieri în lectură finală principala lege financiară a anului, cu votul deputaţilor din AIE. Este cel mai mare buget din ultimii ani, dar oricum nu acoperă toate necesităţile. Experţii îl laudă, totuşi, pentru că prevede investiţii mai multe şi deficit mai mic.

Deputaţilor le-a trebuit mai puţin de o oră pentru a adopta ieri Legea Bugetului de Stat pentru 2012 în lectură finală. Votul a venit însă după mai multe ore de discuţii în cadrul Comisiei Economie, Buget şi Finanţe şi după ce parlamentarii din AIE au ajuns la un consens cu privire la amendamentele propuse.

Mai puţin asupra celor înaintate de opoziţia comunistă. Supăraţi, legislatorii PCRM n-au susţinut bugetul, calificându-l drept antistatal şi antisocial. Ei au cerut ca documentul să fie retras şi examinat din nou în comisii, pe motiv că înainte de lectura finală au fost modificate unele cifre.

„Deputaţii AIE au împărţit bani la raioanele care le acordă susţinere, iar celelalte au fost private de sursele necesare pentru reparaţia edificiilor şi a drumurilor", a declarat comunistul Oleg Reidman.

Nici grupul lui Igor Dodon n-a votat. Proaspătul lider socialist a criticat AIE că a majorat cu peste 30% o serie de cheltuieli, inclusiv pentru organele de control şi Cancelaria de Stat, în timp ce sumele pentru asigurare şi asistenţă socială vor creşte doar cu 2,6%.

În 2012, bugetul de stat prevede venituri în sumă de 21.367 de milioane de lei, în creştere cu 11,9% în raport cu 2011, şi cheltuieli de 22.164 de milioane de lei, cu 8,9% mai mult decât în acest an. Deficitul bugetar va constitui 797 de milioane de lei şi va fi acoperit din resursele interne. Banii la buget vor veni în special din TVA şi accize (peste 67%) şi granturi externe (circa 11%). Aproape jumătate din cheltuieli, 42,1%, vor merge pentru nevoi sociale.

În 2012 se aşteaptă o creştere a PIB-ului de 4% şi un nivel al inflaţiei de 6,5%. Cursul leului se va menţine stabil în jurul cotaţiei de 11,80 lei pentru un dolar.

Şeful Legislativului, Marian Lupu, a declarat că bugetul pentru 2012 a fost votat în mare grabă, întrucât proiectul a venit în Parlament cu mare întârziere, deputaţii având la dispoziţie doar patru săptămâni pentru a-l examina. „Este pentru ultima oară când voi admite o astfel de situaţie", a spus Marian Lupu.

Trebuie regândit sistemul fiscal

„Este foarte bine că autorităţile menţin tendinţa din ultimii ani, de diminuare a deficitului bugetar, de reducere a cotei cheltuielilor sociale şi mai ales de majorare a alocaţiilor pentru investiţii în economie", susţine Dumitru Budianschi, economist la Centrul Expert-Grup.

În acelaşi timp, el consideră nejustificate acuzaţiile aduse de unii deputaţi la adresa Ministerului Finanţelor privind calitatea documentului prezentat. „Elaborarea proiectelor de politici bugetar-fiscale trebuie să înceapă cu aprobarea de către forţele politice aflate la guvernare a unor obiective bine definite. Constatăm însă că acestea n-au avut o viziune clară, acceptată de toate componentele AIE. Mă refer, în special, la nivelul general de impozitare pe categorii de contribuabili, protecţia socială şi alţi parametri de bază. În lipsa acestora, era firesc să apară disensiuni chiar în sânul puterii, unele propuneri necesitând modificări conceptuale în proiect", afirmă Budianschi.

Economistul susţine că sistemul fiscal actual are o mulţime de carenţe şi trebuie regândit. „Calitatea acestuia influenţează în mod hotărâtor dezvoltarea economică şi stabilitatea bugetară. Pentru a diminua intervenţiile anuale în sistemul de impozitare, este necesar de elaborat un nou sistem fiscal pe o perioadă de 3-5 ani, care să fie decuplat de procesul bugetar anual", mai spune expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite