Moscova ne promite gaze ieftine, dacă renunţăm la Pachetul Energetic al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o întrevedere cu premierul Vlad Filat la Moscova, prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a declarat că a făcut o ofertă la pachet de cooperare în sfera gazelor naturale. Despre ce fel de pachet e vorba nu s-a anunţat, dar publicaţia rusă Vedomosti susţine că Moscova ar fi sugerat Chişinăului că dacă vrea gaze mai ieftine, va trebui să renunţe la Pachetele energetice ale UE.

Referitor la semnarea contractului pentru livrarea gazului, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nu există contradicţii, ci doar viziuni diferite.

„Eu am înaintat un pachet de propuneri partenerilor noștri și am discutat intens acest subiect, aducând toate argumentele, inclusiv asupra pachetelor energetice (Pachetele Energetice II şi III ale UE n.n.). Am spus că avem relații bune cu UE, circuit comercial mare, vrem regim liberalizat de vize, dar avem și viziuni diferite, inclusiv în ceea ce ține de pachetele energetice. Din păcate, modul cum sunt formulate și se implementează, lovesc în interesul Rusiei și a companiilor ruse, inclusiv a „Gazprom". Din acest motiv, suntem nevoiți să ținem cont și de statutul de membru a asemenea organizații, inclusiv de participarea în Comunitatea Energetică. Am făcut propunerile pentru viitor și sper că partenerii moldoveni le vor aprecia și își vor prezenta viziunea lor", a spus Dmitri Medvedev.

În acelaşi timp Vlad Filat a spus că ar fi fost foarte simplu dacă problema unui nou contract de import a gazelor era discutată doar prin prisma cooperării economice, menționând că nu este o problemă dificilă, dar este nevoie de o abordare complexă.

„Este important ca noi să discutăm și sper că ne vom apropia de momentul când vom conveni asupra principiilor și vom semna Acordul interguvernamental în domeniul energetic, care va sta la baza livrărilor de gaz din Federația Rusă, dar și la baza soluționării problemelor ce vizează domeniul energetic", a spus Vlad Filat.

În acelaşi timp cotidianul rus Vedomosti precizează că este puţin probabil ca noul contract de import a gazelor din Rusia să fie semnat până la finele acestui an.
Totodată Vedomosti citează surse din cadrul guvernului rus care ar fi menţionat că "Republicii Moldova i s-a propus o reducere a preţului la gaze în schimbul renunţării la pachtele energetice ale UE".

Filat s-a întâlnit cu Medvedev. Rusia a făcut Moldovei o ofertă la pachet de cooperare în sfera gazelor naturale

Medvedev va veni la Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite