Moldovenii ce muncesc în statele CSI trimit de aproape două ori mai mulţi bani decât cei din alte părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 63% din transferurile de bani de peste hotare în ţara noastră provin de la moldovenii ce muncesc în fosta URSS şi doar 37% din restul ţărilor

Chiar dacă moldovenii care muncesc în străinătate trimit mai mulţi bani acasă, ponderea remitenţelor în PIB în primul trimestru al anului 2011 s-a redus la cel mai mic nivel din ultimii ani 18,4%, faţă de 20% în anul 2010, sau 29,6% în anul 2007, relevă date făcute publice de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit „Raportului BNM asupra inflaţiei", transferurile de bani de la moldovenii ce muncesc în statele CSI, în special Rusia reprezintă 11,6% din PIB-ul Republicii Moldova, iar 6,8% din restul lumii, inclusiv Uniunea Europeană.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM estimează că dacă situaţia din statele UE se agravează ne putem aştepta la o scădere importantă a volumul de remitenţe. Cu atât mai mult cu cât majoritatea moldovenilor muncesc în statele periferice UE, incluse în grupul PIIIGS, ţări care se confruntă şi cu cele mai grave probleme financiare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite