Moldovatransgaz garantează calitatea gazelor naturale livrate consumatorilor din Moldova (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Muntean arată Laboratorul de testare chimică al Moldovatransgaz, pe care îl conduce
Dumitru Muntean arată Laboratorul de testare chimică al Moldovatransgaz, pe care îl conduce

Pe marginea problemei ce ţine de calitatea gazului natural ce intră în ţara noastră şi este distribuit consumatorilor există mai multe mituri. Unul dintre acestea este legat de faptul că nu s-ar şti cu exactitate ce cantitate anume intră, iar alta că în loc de gaz natural în conducte s-ar pompa aer.

De regulă, astfel de zvonuri apar cel mai frecvent în perioada rece a anului. În cazul cu măsurarea volumului de gaze ce intră în Republica Moldova sau tranzitează ţara, problema a fost rezolvată demult.

Iacov Cazacu, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz, vine să spulbere aceste mituri, cu argumente întemeiate. Ştie totul despre livrările de gaze naturale. Şi nu e de mirare. Şi-a început activitatea profesională în cadrul întreprinderii Moldovatransgaz, urcând vertiginos pe scară ierarhică de la funcţia de şef adjunct în Direcţia construcții capitale la funcţia de director adjunct pentru producţie şi investiţii.

Graţie lui Iacov Cazacu au fost construite şi date în exploatare staţia de compresoare de la Drochia, staţia de măsurare a gazelor Cauşeni, gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Bogodceni (cu o lungime de 200 km), gazoductul Oleşcani-Saharna (27 km), gazoducte-branşamente cu lungimea totală de 487 km în 54 de localităţi şi multe alte obiecte de securizate energetică naţională, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii".

Managerul menţionează că Moldovatransgaz este întreprinderea care de mai bine de un sfert de veac asigură prestarea serviciilor de livrare şi tranzitare a gazelor naturale de înaltă calitate. „La hotarul Republicii Moldova au existat, au funcţionat şi până în prezent activează staţii de măsurare a gazelor naturale (SMG). SMG de frontieră sunt amplasate în localităţile Alexeevca, Grebeniki şi Orlovca din Ucraina şi în oraşul Căuşeni din Republica Moldova.

FOTO: Iacov Cazacu, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz

Iacov Cazacu

Ele determină în flux continuu nu numai volumul, dar şi compoziţia chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, inclusiv azot), densitatea, umiditatea, puterea calorifică a gazelor importate. Pentru asta sunt utilizate echipamente identice legalizate corespunzător (cromatografe de flux Encal 2000, higrometre Haricov-2). Chiar dacă trei dintre SMG-uri se află pe teritoriul ţării vecine, în Ucraina, reprezentanţii Moldovagaz sau Moldovatransgaz sunt prezenţi în momentul când se preiau datele privind cantitatea gazelor naturale care au intrat şi/sau au ieşit din ţară", explică Iacov Cazacu.

„Staţia de măsurare din satul Tocuz, din apropierea frontierei cu Ucraina, este funcţională graţie contribuţiei dlui Cazacu. Tehnica modernă instalată aici ne permite să verificăm şi componenţa chimică a combustibilului ce trece pe aici, dar şi alte aspecte", susţine Dumitru Muntean, şeful Laboratorului de testare chimică al întreprinderii Moldovatransgaz.

PĂTRUNDEREA AERULUI ÎN CONDUCTĂ AR PROVOCA EXPLOZII

„Calitatea gazelor este determinată de echipamente la fiecare şase minute, după care rezultatele preluate se integrează în ore. În baza indicilor orari se calculează media zilnică a puterii calorifice şi, respectiv, valoarea medie lunară. Valoarea punctului de rouă al vaporilor de apă în gaze se determină o dată în oră, apoi în baza acestuia se calculează media lunară a valorii respective", precizează procesul complicat vicepreşedintele Consiliului de administraţie al Moldovagaz, Iacov Cazacu.

Componenţa chimică este verificată cu ajutorul unor cromatografe performante, procedură dublată şi cu teste de laborator. Verificarea datelor echipamentelor din flux se efectuează şi în laboratoarele chimico-analitice, care intră în componenţa SMG. În paralel, rezultatele comerciale privind compoziţia şi calitatea gazelor este verificată permanent în laboratoarele acreditate ale părţii care primeşte gazele. Calitatea gazelor la hotar este verificată de către întreprinderile de transport şi distribuţie afiliate Moldovagaz, menţionează Iacov Cazacu.

SRL Moldovatransgaz deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor, amplasate pe conductele magistrale: ACB - un cromatograf de flux la Drochia şi unul de laborator la Chişinău; ATI, RI, ŞDCRI - câte un cromatograf de flux pe fiecare conductă şi două de laborator la SMG Tocuz, Căuşeni. SRL Chişinău-Gaz controlează calitatea gazelor în reţelele de distribuţie cu un cromatograf de laborator. Suplimentar, calitatea gazelor primite este verificată şi la CET-2, care deţine laborator propriu.

Zilnic la SMG din Tocuz şi nu doar, la o anumită oră, se iau probe de gaze din conductă. Am asistat la preluarea unei astfel de probe şi unul dintre principalele teste a fost stabilirea gradului de umiditate a gazului. „Norma este de 0,09 grame la un metru cub de gaze, dar, de regulă, este mai mică. Nu ne este convenabil ca umiditatea să fie mai mare, căci aceasta duce la coroziunea metalului şi la defectarea aparatajului", a precizat şeful laboratorului.

Întrebaţi dacă în ţeavă se pompează şi aer, specialiştii de la laborator mă privesc miraţi, lăsând să se înţeleagă că ar fi o mare prostie. „În primul rând, eventualul contact al gazului cu aerul, la o presiune atât de mare, prezintă un risc major de explozie. Niciun furnizor de gaze nu ar admite acest lucru", explică Dumitru Muntean. Interesele Moldovagaz la SMG de frontieră sunt asigurate de reprezentanţii ei permanenţi, care activează în baza Acordului tehnic trilateral semnat de SA Moldovagaz, SAD Gazprom şi NAK Naftogaz Ucraina, susţine vicepreşedintele Moldovagaz, Iacov Cazacu.

Reprezentanţii permanenţi monitorizează zilnic funcţionarea sistemelor de măsurare şi a celor de determinare a indicilor de calitate, corectitudinea rezultatelor înregistrate, semnează volumele de gaze primite/predate zilnic la hotar. Transparenţa procesului de predare/preluare a volumelor de gaze la SMG de frontieră este asigurată de reprezentanţii serviciilor vamale ale Moldovei şi Ucrainei, care verifică şi semnează actele lunare privind volumele de gaze care au traversat hotarul dintre cele două state.

Organismele internaţionale asigură controlul asupra procesului de tranzit al gazelor, inclusiv de măsurare, prin implementarea sistemului de etaloane. Astfel, la Boiarka, Ucraina, pentru verificarea echipamentelor de măsurare a fost construit un centru regional european cu sprijinul financiar TACIS, în care sunt asamblate etaloane de nivel internaţional.

SINGURUL ADAOS DIN GAZ ESTE ODORIZANTUL

Potrivit lui Iacov Cazacu, dat fiind faptul că Moldova nu dispune de zăcăminte proprii, Moldovatransgaz furnizează consumatorilor gazele importate din conductele de tranzit. Astfel, gazele importate nu se amestecă în sistemul naţional cu alte gaze. Gazele naturale importate au o compoziţie relativ constantă cu tendinţa majorării puterii calorifice.

Singurul adaos la gazul intrat în ţară, explică Dumitru Muntean, este odorizantul ethylmercaptan, care este un material combustibil şi se adaugă în proporţie de 16 g la 1.000 de metri cubi pentru a da un miros pronunţat de gaz, în conformitate cu normele de siguranţă.

Menţionăm că în urma testelor de laborator s-a constatat că şi puterea calorifică de ardere a gazelor naturale (parametrul ce reprezintă calitatea gazelor) prelevate de la staţie depăşeşte normele stabilite în documentul normativ în vigoare GOST 5542-87, cu circa 500 kilocalorii pe metru cub, constituind circa 8.050 kilocalorii. Aceasta în timp ce valoarea minimă prevăzută este de 7.600 kilocalorii la un metru cub.

SRL Moldovatransgaz este întreprinderea de bază pentru transportarea şi tranzitarea gazelor naturale atât consumatorilor Republicii Moldova, cât şi celor din ţările din regiunea Balcanilor. Graţie specialiştilor care stau la straja securităţii energetice, flacăra albastră intră şi arde în casa fiecăruia dintre consumatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite