Aleksander Kwasniewski: „Republica Moldova trebuie să se integreze în UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul Economic Uniunea Europeană-Moldova a fost deschis ieri la Chişinău de ex-premierul Ion Sturza. Evenimentul, programat pentru trei zile, a început cu trecerea în revistă a greșelilor pe care Moldova le-a comis în drumul ei spre UE.

Cel mai important forum internaţional organizat anul acesta în Moldova a fost deschis ieri la Chişinău. În cadrul dezbaterilor, programate până joi, se vor lua în discuţie atât problemele politice ale ţării noastre, cât şi cele din domeniul economiei.

Forumul Economic Uniunea Europeană-Republica Moldova a fost inaugurat de fostul premier Ion Sturza, care a avut şi rolul de moderator, alături de trei mari personalităţi care au ocupat funcţii de şefi de stat.


Acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană a fost întârziat

Emil Constantinescu, ex-preşedintele României, Petru Lucinschi, fost preşedinte al Moldovei, şi Aleksander Kwasniewski, fost lider al Poloniei, au vorbit despre problemele pe care ţara noastră le-a avut în privinţa alinierii la celelalte state UE.

„Abia în 1997 am semnat Acordul de parteneriat şi colaborare cu UE. Pentru a deveni membri asociaţi ni s-a pus condiţia să obţinem statutul de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. De-a lungul anilor am fost nevoiţi să ne axăm pe această problemă, condiţie care nu a fost pusă şi pentru statele baltice", a declarat Petru Lucinschi, întrebat de Sturza de ce Moldova a ratat cel mai mare proiect politic şi anume statutul de membru asociat al Uniunii Europene.

Lucinschi a mai precizat că toate problemele Moldovei se trag din anul 1812, atunci când Basarabia a fost ruptă de Moldova.

Aleksander Kwasniewski a subliniat că „UE nu are viitor dacă nu îndeplineşte două condiţii: consolidarea instituţiilor europene şi extinderea. Statele din Balcani, Republica Moldova, Ucraina, dar şi Turcia trebuie să se integreze".

Remarcile făcute de ex-preşedintele Poloniei l-au determinat pe fostul premier moldovean, Ion Sturza, să spună: „Am o presimţire că Polonia, după ce va prelua preşedinţia UE, ar putea să ne ajute să obţinem statutul de membru asociat".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite