Moldova şi-a majorat de 5,4 ori exportul de produse petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a anului 2011, ţara noastră a livrat peste hotare carburanţi în valoare de peste 10,4 milioane de dolari, dublu faţă de nivelul anului trecut.

În perioada ianuarie-iunie 2011, Republica Moldova a exportat petrol şi produse petroliere în valoare de circa 10,4 milioane de dolari, de 5,4 ori mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut şi dublu faţă de întreg anul 2010, arată date ale Biroului Naţional de Statistică (BNS). Saltul respectiv poate fi explicat doar prin reexportul unor produse petroliere, susţin specialiştii. Or, Republica Moldova importă circa 99% din tot necesarul de hidrocarburi.

Potrivit unor surse la mijloc ar fi şi o schemă de evaziune fiscală. Astfel anumite categorii de produse petroliere, care sunt scutite de accize la import în ţară, sunt reexportate ca alt tip de combustibil după ce în ele la depozitele din ţară sunt adăugate anumite substanţe.

În consecinţă, compania ce efectuează asemenea operaţiuni obţine şi profit de pe urma importului fără acciz, dar şi de pe urma returnării TVA la export. Schema a devenit extrem de populară în ultimele luni. Astfel dacă în ianuarie-februarie, livrările de produse petroliere peste hotare erau de circa un milion de dolari pe lună, în martie-mai au urcat la 1,6 milioane de dolari, iar în iunie la 3,7 milioane de dolari.

Conform datelor BNS în prima jumătate a anului importul de produse petroliere a crescut cu 67,3% şi a consituit circa 276 milioane de dolari. Din acestea circa 266,4 milioane de dolari a constituit costul benzinei, motorinei şi gazului lichiefiat, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite