Moldova recucereşte piaţa transnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele patru luni ale acestui an, livrările de mărfuri moldoveneşti în regiunea separatistă au crescut de 5,8 ori. Experţii spun că mai avem mult până când vom recuceri piaţa transnistreană.

Primele semne că încrederea dintre Chişinău şi Tiraspol este în creştere se fac observate nu doar la nivel politic, ci şi la cel economic. Este elocvent în acest sens saltul abrupt al comerţului dintre regiunea separatistă şi restul Republicii Moldova.

Astfel, în primele patru luni ale anului livrările de mărfuri moldoveneşti în stânga Nistrului au crescut de 5,8 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi au ajuns la 34 de milioane de dolari, arată statisticile aşa-zisului serviciu vamal din Transnistria.

Potrivit aceloraşi date, livrările de mărfuri transnistrene în Moldova de pe malul drept al Nistrului la fel au crescut în această perioadă, dar nu cu acelaşi ritm, şi au constituit 64 de milioane de dolari.

Specialiştii explică fenomenul atât prin decizia din 17 ianuarie 2012 a noului lider de la Tiraspol de a anula taxa de 100% aplicată la importul de produse moldoveneşti din dreapta Nistrului, cât şi prin alte măsuri.

„Mulţi ani, noi, poate chiar artificial, ne-am izolat de lumea din afară. Astfel de tactici în economie sunt inadmisibile, iar activitatea guvernării trebuie direcţionată spre atragerea investiţiilor", a declarat Piotr Stepanov, şeful executivului regiunii.

Galina Şelari, directorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme din Moldova (CISR), spune că anularea taxei de 100% aplicată anterior la mărfurile moldoveneşti are un rol minor în extinderea comerţului.

Piaţa transnistreană, dominată de Ucraina

„Dialogul dintre părţi şi mai ales paşii concreţi în creşterea încrederii au fost factorii ce stimulează relaţiile economice dintre Tiraspol şi Chişinău", a precizat economista.
În opinia Galinei Şelari, există şi alte bariere în calea comerţului dintre cele două maluri, inclusiv sistemul fiscal diferit, necesitatea prezentării unor certificate de origine etc.

Totodată, expertul consideră că lumea de afaceri din Moldova mai are mult de făcut pentru a recuceri piaţa din regiunea transnistreană, pe care a pierdut-o benevol acum 6-7 ani în favoarea Ucrainei. „Va fi nevoie de eforturi mari pentru ca mărfurile moldoveneşti, în special produsele alimentare, să le înlocuiască pe cele ucraineşti, care au inundat piaţa locală", consideră şefa CISR.

Pentru unele întreprinderi din autoproclamata rmn, Republica Moldova a devenit principala piaţă de desfacere. De exemplu, Centrala Electrică de la Cuciurgan vinde în dreapta Nistrului 80% din energia produsă.

Rusia, principalul partener

Principalul partener comercial al Transnistriei rămâne Rusia, cu o cotă de 60% din importuri (în special resurse energetice) şi de 18% din exporturile regiunii. Moldova este principala piaţă de desfacere pentru produsele transnistrene, pe malul drept ajungând circa o treime din livrări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite