Moldasig, cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova, se întoarce la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare companie de asigurări de pe piaţa moldovenească ar putea reveni în proprietatea statului, dacă magistraţii vor declara nulă tranzacţia prin care a fost vândută. Decizia ar putea provoca probleme în relaţia cu gigantul rus al asigurărilor Rosgosstrah şi chiar cu autorităţile din Rusia.

Procuratura Generală a depus la 21 mai 2012 la Curtea de Apel Chişinău o cerere prin care solicită să fie declarat nul contractul de vânzare-cumpărare a 80% din capitalul social al Moldasig. În urma acestei tranzacţii, cea mai mare companie de asigurări din ţară ajunsese în anul 2008 sub controlul Rosgosstrah.

Dacă instanţa va lua o decizie pozitivă, Moldasig va reveni sub controlul statului, iar Rosgosstrah, cea mai mare companie de asigurari din Rusia şi Europa de Est, va rămâne fără activele din ţara noastră.
Procurorii cer să fie anulate şi hotărârile din 2008 ale Comitetului de Conducere şi Adunării Generale a acţionarilor, prin care s-a decis majorarea cu 48 de milioane de lei a capitalului Moldasig, ceea ce a reprezentat un pas spre înstrăinarea activelor companiei.

OLEG VORONIN, UNUL DINTRE BENEFICIARI

Viorel Morari, adjunctul şefului Procuraturii Anticorupţie, spune că cererea a fost depusă după ce s-a constatat că deciziile adoptate în 2008 de conducerea şi acţionarii Moldasig n-au fost îndeplinite, iar majorarea de capital efectuată pentru a aduce resurse necesare dezvoltării companiei nu s-a realizat. „Atunci s-a decis că banii vor merge pentru extinderea reţelei Moldasig şi pentru prestarea de noi servicii. În realitate, banii au rămas pe cont şi nu au fost folosiţi conform destinaţiei", a precizat procurorul.
El susţine că acum patru ani, când Moldasig era o companie cu capital majoritar de stat, orice program de dezvoltare ar fi trebuit să fie adoptat după efectuarea unui studiu de fezabilitate. „Acest studiu, care trebuia să stabilească şi preţul real al cotei expuse pentru înstrăinare, lipseşte, iar selectarea investitorilor nu s-a făcut prin concurs deschis, după cum prevede o hotărâre a Guvernului", a menţionat Viorel Morari.

La 17 iunie 2008, în cadrul Adunării extraordinare a fondatorilor Moldasig, a fost luată decizia de a include în listă şi compania Linekers Investments Limited din Cipru, al cărei director şi cofondator era Oleg Voronin, feciorul preşedintelui de atunci al ţării. Al doilea fondator, Serghei Haceaturov, este frate cu Daniil Haceaturov, director general şi acţionar majoritar la Rosgosstrah.
Contribuţia companiei Linekers Investments Limited în valoare de 48 de milioane de lei la capitalul Moldasig a dus la diminuiarea de cinci ori a cotei celor trei fondatori - Banca de Economii, Calea Ferată a Moldovei şi Poşta Moldovei. Prin majorarea capitalului social compania cipriotă obţinea 80% din capitalul Moldasig. Ulterior cota  Linekers Investments Limited a ajuns în proprietatea Rosgosstrah, care la un preţ de nimic a preluat cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova.

PREJUDICII DE 40 DE MILIOANE DE DOLARI

Ex-deputatul Alexandru Oleinic estima în 2008 că în urma acestor tranzacţii statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de dolari. Vitalie Bodea, director general al Moldasig, a spus că nu poate comenta intenţiile autorităţilor şi că aceasta e treaba acţionarilor.
Un răspuns din partea Rosgosstrah nu am primit până la închiderea ediţiei.
Oleg Verejan, specialist în piaţa asigurărilor, a declarat că statul „ar putea să nu fie pregătit să preia cea mai mare companie de asigurări de pe piaţă". „Situaţia de acum diferă de cea din 2008, compania s-a dezvoltat şi valoarea ei este mult mai mare", a subliniat expertul.

FONDATĂ DE FIRME DE STAT

Moldasig a fost creată în 2002 de trei întreprinderi cu capital majoritar de stat: Banca de Economii - 51%, CFM - 25% şi Poşta Moldovei - 24%. Susţinută de autorităţi, în câţiva ani Moldasig a devenit cea mai mare companie de asigurări din Moldova.
În anul 2011 cota de piaţă a companiei a fost de circa 28%. Totodată, anul trecut Moldasig a procurat 99,932% din acţiunile societăţii de asigurări ASITO Kapital din România şi şi-a extins afacerile pe piaţa românească.

Cea mai mare companiei de asigurări din Rusia se extinde în România prin intermediul unei companii din Republica Moldova

O companie din Moldova pe locul 30 în TOP 50 asiguratori din CSI

Primul miliard la douăzeci de ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite