Ministrul Usatâi spune că medicamentele s-au ieftinit cu 19%, statistica arată că ieftinirea a fost de patru ori mai mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două luni preparatele farmaceutice chiar s-au scumpit cu 1,0% şi respectiv cu 0,7%, anunţă Biroul Naţional de Statistică.

Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aibă acces la medicamente de calitate la preţuri rezonabile, s-a decis astăzi, la o întrunire organizată la Guvern cu operatorii de pe piaţa farmaceutică anunţă Guvernul.

Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a declarat că în prezent 96% din denumirile de medicamente care se comercializează pe piaţa internă au fost introduse în Catalogul de preţuri. Ca urmare a acestei acţiuni, preţurile la medicamente s-au diminuat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în medie cu 19%.
Cifrele respective se bat cap în cap cu datele Biroului Naţional de Statistică care arată că de la începutul anului leacurile s-au ieftinit cu 2,6%, iar faţă de perioada respectivă a anului trecut cu 4,5%, adică de patru ori mai puţin decât anunţă ministerul Sănătăţii.

Autorităţile nu pot oferi o explicaţie pentru această diferenţă semnificativă. Potrivit experţilor la mijloc ar putea fi metodologiile diferite de calculare a preţurilor utilizate de cei de la statistică şi cei de la Agenţia Medicamentului. Totodată diferă şi coşul de preparate farmaceutice incluse în calculul inflaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite