Statul se confruntă cu probleme la Banca de Economii din cauza justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veaceslav Negruţa, Ministrul Finanţelor a declarat pentru Publika TV că deşi Statul a contestat în judecată deciziile aprobate în cadrul adunării convocate de acţionarii minoritari ai BEM, judecătorii nu au dat, deocamdată, niciun verdict. Ministrul consideră acest fapt drept unul alarmant, deoarece, în unele cazuri, judecătorii emit decizii în câteva ore, în timp ce în cazul statului au trecut patru zile.

După cinci zile de tăcere privind situaţia ce s-a creat la Banca de Economii, care are deja două Consilii de Administraţie autorităţile statului au decis în sfârşit să-şi expună poziţia.
În opinia reprezentanţilor statului, care deţine pachetul de control al Băncii de Economii, Consiliul de Administraţie ales, pe 13 aprilie, de acţionarii minoritari, este ilegal. Şi asta, pentru că, la adunare, nu au fost invitaţi reprezentanţii acţionarului majoritar.

Justiţia este de vină

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat pentru Publika TV că în cadrul acestei adunări repăetate a acţionarilor nu au fost respectate procedurile prevăzute de lege, inclusiv cele ce ţin de alegerea preşedintelui adunării, de procedura de vot, dar şi altele.

"Această adunare, din 13 aprilie, a fost atacată de către acţionarul majoritar, de către stat, cu patru zile înainte, în instanţa de judecată. Şi nu o să mă credeţi, până în ziua de azi, nu este nicio decizie de judecată. Când atacă în judecată unii acţionari, decizia se ia în trei ore şi, în dimineaţă, apare şi titlu executoriu. Când în judecată se adresează statul, decizia durează mult timp, după ce evenimentul expiră", explică ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă.

În acelaşi timp, avocatul Victor Berlinski, care reprezintă interesele companiei Sisteme Informaţionale Integrate, ce deţine 10% din acţiunile BEM spune că şi rezultatele adunării acţionarilor convocate de stat vor fi contestate. Totodată el consideră că e nevoie de o înțelegere amiabilă, iar acționarul majoritar, adică Guvernul să nu mai încerce să dicteze regulile de joc.

La 12 aprilie, acţionarul majoritar, deţinător al pachetului de 56%, împreună cu mai mulţi acţionari mici a ales un nou Consiliu de Administraţie în care patru membri (Victor Bodiu, Octavian Calmâc, Veaceslav Mămăligă şi Olga Matveeva) reprezintă statul şi Victor Berlinski pe acţionarii minoritari.
Minoritarii cer însă două locuri în Consiliu.
„Chiar dacă am fost ales membru al Consiliului Băncii, nu există nicio garanţie că BNM va aproba candidatura mea şi astfel acţionarii minoritari vor avea un reprezentant care să poată monitoriza ce se întâmplă la BEM", afirmă Victor Berlinski.

Şi asta pentru că BNM are, conform legii, dreptul exclusiv de a aproba membrii Consiliului de Administraţie propuşi de acţionari.

Potrivit lui Berlinski, în lipsa acestui control, administraţia BEM şi reprezentanţii statului duc o politică de creditare extrem de riscantă, ce poate aduce banca la faliment.

BEM ARE DOUĂ CONSILII

La adunarea repetată convocată vinerea trecută de acţionarii minoritari au participat şi reprezentanţii statului, dar nu au votat. În noul consiliu de administraţie ales la această şedinţă, statul are trei reprezentanţi, iar acţionarii minoritari - doi. Astfel, în prezent, BEM are două consilii, iar litigiul va ajunge în instanţă, cel mai probabil. Or, ambele părţi au comis mai multe încălcări de procedură. Potrivit unor surse, în fruntea Băncii de Economii ar putea fi numit Victor Bodiu, actualul secretar general al Guvernului.

Acţiunile Băncii de Economii, pe mâinile traficanţilor de arme

Atac de tip raider la Banca de Economii

Banca de Economii atacată cu ajutorul judecătorilor

Acţionari cu probleme

Datele oficiale arată că acţionar majoritar la BEM este Guvernul cu 56%. Companiile Minerva şi Sisteme Informaţionale Integrate au câte 10%, iar Intercontinent şi Zilena-Com câte 9%. Restul de 6%, sunt împărţite între un număr nedefinit de acţionari. În anul 2011, firma Lectom Ltd a intrat ilegal în posesia cotelor deţinute de Minerva (9,9%) şi Zilena (8%).

Război pentru controlul asupra Băncii de Economii

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite