Ministrul Agriculturii: grâul recoltat va acoperi necesitățile țării, dacă nu-l vom exporta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii spun că grâul din acest an este de o calitate foarte bună
Oficialii spun că grâul din acest an este de o calitate foarte bună

Recolta de grâu din acest an este de circa 500 de mii de tone, peste 60% fiind grâu alimentar. Informaţia a fost prezentată în cadrul Clublui de presă de la Chişinău de către ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, în baza datelor colectate de la gospodăriile din toate raioanele. Potrivit ministrului, necesarul de grâu alimentar a fost acoperit, iar calitatea boabelor este excepţională, transmite Info-Prim

Grâul este mai calitativ când primăvara sunt ploi, iar vara este mai secetoasă, în perioada când se coace. „Calitatea se datorează secetei, însă tot din cauza secetei nu avem cele 700 de mii de tone pe care le-am preconizat", a spus ministrul. Populaţia Republicii Moldova are nevoie de aproximativ 350 de mii de tone de grâu alimentar, 60 de mii de tone de grâu pentru seminţe şi vreo 130 -150 de mii de tone de grâu furajer.

„Nu putem spune că avem o tragedie în ţară. Plus la toate, mai avem rezerve la populaţie, vreo 40-50 de mii de tone de grâu, şi puţin mai mult de 50 de mii de tone în rezerva de stat", a menţionat Vasile Bumacov. Media recoltei de grâu la hectar în sudul Moldovei este sub o tonă, în zona de centru - puţin peste o tonă, iar la nord - în jur de 3 tone.

Potrivit ministrului, situaţia este mai complicată pe piaţa externă, pentru că Rusia, Ucraina şi chiar Statele Unite se confruntă cu o secetă care nu a mai fost de vreo 50 de ani, astfel în lume vor fi cu vreo 22 de milioane de tone de grâu mai puţin. Pericolul cel mare este că deficitul de grâu pe piaţa externă va încuraja moldovenii să-l exporte. Vasile Bumacov face un apel către toţi producătorii de grâu, combinate de panificaţie, brutării, combinate de morărit şi alte instituţii să nu exporte grâu, ci să facă rezerve până la anul viitor, pentru că preţul pe piaţa internă este bun şi încă se aşteaptă scumpiri.

Cifrele de la sfârşit de seceriş mai arată că pe teritoriul Republicii Moldova au fost colectate 120 de mii de tone de orz şi 13 mii de tone de mazăre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite