Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov aplică în cazul Moldovei tactica șocului electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DTEK Power Trade, companie ce a sistat de la 1 aprilie livrările de curent electric în Republica Moldova, pune în pericol relațiile economice și politice moldo-ucrainene, susține Yuri Koroliciuk, expert la Institutul pentru cercetări energetice din Kiev.

"Declaraţia companiei naţionale Ukrenergo potrivit căreia Republica Moldova sustrage ilegal energie electrică din sistemul energetic al Ucrainei, este de fapt anunțarea oficială a unui război energetic", afirmă Yuri Koroliciuk, expert la Institutul pentru cercetări energetice din Kiev.

Ucraina acuză Moldova că a furat energie electrică de milioane de dolari

Specialistul susține într-o analiză pe blogul oficial că DTEK Power Trade așa-și nu a prezentat o argumentare a necesității majorării atât de semnificative a prețului de export a energiei electrice în Moldova. Potrivit lui Koroliciuk conflictul energetic inițiat de DTEK Power Trade poate genera și alte conflicte în domeniul energetic, dar și cel economic. "Cât nu-i de straniu dar acesta ar putea fi finalul prieteniei economice moldo-ucrainene", a declarat expertul.

În opinia lui Koroliciuk, DTEK Power Trade, care face parte in imperiul economic al miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov aplică în cazul Moldovei tactica șocului electric, tactică ce ar putea fi aplicată îi în cazul altor state.

Cel mai bogat ucrainean, miliardarul Rinat Ahmetov, este proprietarul companiei care a lăsat Moldova fără curent electric

Conform ultimelor date, DTEK Power Trade controlează circa o treime din sectorul energetic ucrainean şi deţine şi dreptul exclusiv de furnizare a energiei electrice din Ucraina în Republica Moldova, dar și în România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus.

De notat că potrivit ultimului clasament al celor mai bogaţi 200 oameni din Ucraina, realizat de revista Fokus cel mai bogat ucrainean este Rinat Ahmetov, cu o avere de 18,66 miliarde de dolari.

ŞANTAJ ENERGETIC Ruşii şi ucrainenii au lăsat Republica Moldova fără curent electric

Război energetic moldo-ucrainean. Ucraina acuză Republica Moldova că-i fură energia electrică

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite