Miliardarii Moldovei, cu Sheriff cap de listă. Vezi care sunt cele mai mari companii după cifra de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sheriff

Cel mai mare agent economic din ţară este gigantul de la Tiraspol care se ocupă cu de toate: de la fotbal la comerţ cu automobile şi petrol.

O analiză realizată de „Adevărul" arată că anul trecut cifra de afaceri cumulată a primelor zece cele mai mari companii din economia Republicii Moldova s-a apropiat de 21 de miliarde de lei.

Cea mai mare după veniturile din vânzări este compania Sheriff, controlată de oameni de afaceri din Tiraspol, care a concentrat în mâinile sale o mare parte din economia regiunii separatiste. „Imperiul" din stânga Nistrului a avut anul trecut vânzări de peste patru miliarde de lei, în creştere cu circa 300 de milioane de lei comparativ cu anul 2009. Cifra exactă este greu însă de stabilit, pentru că datele obţinute sunt în ruble transnistrene.

Prezenţa unor companii din regiunea separatistă nu se reduce doar la Sheriff. În top mai apar încă două întrerprinderi din regiune, controlate de capitalul rusesc. E vorba de Centrala Electrică Moldovenească (locul 5), proprietate a grupului Inter RAO UES, şi Uzina Metalurgică de la Râbniţa (locul 7), controlată de miliardarul rus Alişer Usmanov.

Economistul Mihai Bologan nu vede nimic surprinzător în faptul că cele trei companii sunt în top 10. „Numărul lor ar fi putut fi şi mai mare, dat fiind potenţialul industrial istoric al regiunii", susţine preşedintele clubului „Ideea".

Orange Moldova, lider la profit

Pe locul 2 în top se află Moldovagaz, cu o cifră de afaceri de peste 3,8 miliarde de lei. La mare distanţă vine Grupul Gas Natural Fenosa - 3,1 miliarde de lei, Orange Moldova - 2,52 miliarde de lei, urmate braţ la braţ de CERS Moldovenească şi Moldtelecom, cu 2,46 şi, respectiv, 2,4 miliarde de lei fiecare.

Uzina Metalurgică de la Râbniţa, care în anul 2008 avea vânzări de circa 5 miliarde de lei, a coborât anul trecut la o cifră de afaceri de trei ori mai mică - sub 1,5 miliarde de lei, ca urmare a crizei şi staţionării pe parcursul a şase luni şi ceva. Pe locul 8 găsim Tirex-Petrol, singura companie petrolieră din Republica Moldova care-şi publică rapoartele privind cifra de afaceri şi profiturile.


Pe ultimele două poziţii se află CET-2 din Chişinău şi AIR Moldova, care sunt aproape la egalitate, cu 1,18 şi, respectiv, 1,075 miliarde de lei.

Clasamentul pe baza cifrelor de afaceri se schimbă radical atunci când vine vorba de profituri (sau pierderi). Lider este Orange Moldova, cu peste un miliard de lei profit net, urmat de Moldtelecom - cu 385 de milioane de lei, Gas Natural Fenosa - cu 346,4 de milioane de lei şi Sheriff - circa 315 milioane de lei. Trei companii din top au lucrat cu pierderi.

„Republica Sheriff"

Sheriff are afaceri în toate sectoarele economiei din regiunea transnistreană. Firma deţine cea mai mare reţea de benzinării, cel mai mare lanţ de magazine, cea mai mare bancă - Agroprombank. Totodată, controlează clubul de fotbal Sheriff, companiile Tirotex, Interdnestrkom sau Kvint.

Monopoliştii domină economia

Topul celor mai mari zece companii după cifra de afaceri arată clar că economia ţării este dominată de tot soiul de monopoluri. „Era şi firesc să fie aşa, pentru că Moldovagaz, Moldtelecom sau Gas Natural Fenosa au şi cel mai mare număr de clienţi", constată expertul Vlad Bercu.

Totodată, el susţine că, deşi industria alimentară pare a fi un simbol al economiei moldoveneşti, întreprinderile din domeniu au cifre de afaceri mici în comparaţie cu monopolurile.

În opinia lui Mihai Bologan, doctor în economie, Sheriff are în regiunea transnistreană poziţii dominante în diferite domenii, de care nu beneficiază alte firme în partea dreaptă a Nistrului. „Pe lângă monopolizare, trebuie menţionată diversitatea afacerilor efectuate de această companie. Ceilalţi agenţi economici din top10 au doar un singur gen de activitate de bază. Pe de altă parte, atâta timp cât companiile din stânga Nistrului nu achită impozite în bugetul de stat al Moldovei, nu putem vorbi despre o comparabilitate a datelor. De asemenea, aceste cifre de afaceri servesc mai mult pentru statistică, şi nu au un impact real asupra economiei moldoveneşti", afirmă specialistul.

Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul", spune că orice top de acest fel va fi incomplet, deoarece mai multe întreprinderi moldoveneşti îşi ascund cifra de afaceri, de teama că „o prea mare transparenţă le-ar putea prejudicia afacerile".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite