Mafia rusă a spălat zeci de milioane de dolari prin conturile de la Banca de Economii a două firme fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schema de scoatere a banilor din Rusia
Schema de scoatere a banilor din Rusia

În perioada 4-13 februarie 2008, pe conturile firmelor moldoveneşti Bunicon-Impex SRL şi Elenast-COM SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferați din Federația Rusă 52 de milioane de dolari. Din Moldova banii au ajuns ulterior pe conturile unor firme offshore, controlate de funcţionari ruşi, arată o investigaţie realizată de un grup de jurnalişti de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCPR).

Ancheta realizată de un grup de jurnalişti de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCPR) privind cazul deturnării a 5,4 miliarde de ruble din bugetul Rusiei în aşa-numitul „caz Magnițki" descifrează o parte din schemele criminale.

În decembrie 2007, Trezoreria Federală a Rusiei transfera în conturile a trei firme suma de 5,4 miliarde de ruble, pentru că în 2006 companiile ar fi supraplătit impozit pe profit. De fapt, era o schemă de a frauda bugetul. Ulterior banii au fost trecuţi prin mai multe firme din Rusia, ca apoi, prin conturile bancare ale unor companii din spaţiul postsoveitic, să ajungă în offshore-uri.

O parte din aceşti bani au trecut şi prin Republica Moldova. Astfel, în perioada 4-13 februarie 2008, în conturile firmelor moldoveneşti Bunicon-Impex SRL şi Elenast-Com, deschise la Banca de Economii, au fost transferate din Federaţia Rusă 52 de milioane de dolari. Din Moldova banii au ajuns ulterior în conturile unor firme offshore, controlate de funcţionari ruşi.

Firme cu adrese false

Potrivit autorilor investigaţiei, firmele Bunicon-Impex SRL şi Elenast-Com SRL sunt înregistrate pe adrese false în case semidărâmate, iar extrasele bancare ale ambelor companii arată că acestea au activat doar pentru a primi bani din Rusia şi a-i transfera ulterior unor companii offshore.

Astfel, la 4 februarie 2008 din conturile băncii ruse „Kraini Sever", în cel al companiei moldoveneşti Bunicon-Impex au fost transferate 110 milioane de ruble. În aceeaşi zi, întreaga sumă a fost convertită în dolari. A doua zi, la 5 februarie 2008, banii au fost transferați în conturile a zeci de companii offshore, printre care şi firma britanică Nomirex Trading Ltd, care a obținut 726.000 de dolari de la Bunicon-Impex. Deja la 6 februarie 2008, compania britanică Nomirex a transferat 1,9 milioane de euro în contul companiei Quartell Trading Ltd, deschis în banca elvețiană Credit Suisse. Quartell Trading SRL este o firmă înregistrată pe Insulele Virgine Britanice. În prezent, activitatea sa financiară este investigată de către poliţia elveţiană.

La 5 februarie din contul băncii Kraini Sever în cel al Bunicon-Impex au fost transferate alte 230 de milioane de ruble. A doua zi banii sunt schimbaţi în dolari şi în aceeaşi zi 410.000 de dolari ajung în conturile firmei cipriote Prevezon Holdings Ltd din banca elveţiană UBS. Prevezon Holdings Ltd este o firmă ce aparţine lui Denis Kaţiv, feciorul unui important funcţionar din regiunea Moscova.

Autorii investigaţiei precizează că anchetatorii din Rusia au deschis un dosar penal pentru spălare de bani prin intermediul băncii Kraini Sever. Ulterior, în martie 2008, Banca Centrală a Rusiei i-a retras acesteia din urmă licența. Beneficiarii reali ai acestor bani sunt câţiva funcţionari ruşi, implicaţi direct sau indirect în arestarea şi moartea lui Serghei Magniţki, avocatul companiei de investiţii financiare Hermitage Capital, care în 2008 era unul dintre cei mai mari investitori străini în Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite