Lujkov, stăpân pe un sfert din producţia naţională de coniac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto REUTERS Iuri Lujkov, proprietar de podgorii şi combinate de vinuri şi coniacuri din Moldova
Foto REUTERS Iuri Lujkov, proprietar de podgorii şi combinate de vinuri şi coniacuri din Moldova

Fostul primar al capitalei Federaţiei Ruse, Iuri Lujkov, a investit în afaceri „mai puţin transparente" în Republica Moldova şi în regiunea transnistreană, se arată în una din notele transmise de diplomaţi ai SUA, publicate de Wikileaks.

Potrivit aceleiaşi surse, Iuri Lujkov ar fi fost interesat de regiunile separatiste din ţările vecine, precum Osetia de Sud şi Abhazia, în Georgia, şi Transnistria în Republica Moldova. Din documentele publicate reise că pentru Lujkov era avantajos să facă afaceri în aceste zone, deoarece statutul lor juridic îi oferea lui şi administraţiei Moscovei mai multe oportunităţi.


Lujkov a făcut investiţii şi în Republica Moldova, în special în plantaţii de viță-de-vie. Familia Lujkov, deţine controlul Combinatului SA „Călăraşi-Divin", care, în ultimii ani, a asigurat 25% din producţia de coniac din Republica Moldova.
Întreprinderea din oraşul Călăraşi a fost vândută de autorităţile moldovene la finele anului 2002 companiei ,,Moskovskii Mejrespublikanskhii Vinodelceskii Zavod" (MMVZ) din Rusia, care face parte dintr-un grup financiar-industrial, controlat de familia fostului primar moscovit.

Privatizare contestată în Parlament

Compania MMVZ a achiziţionat combinatul „Călăraşi-Divin" cu 3,7 milioane de dolari, preţ la care se adăugau angajamente investiţionale de 5 milioane de dolari şi plata datoriilor de 36 milioane lei. În perioada respectiva au existat discuţii aprinse în Parlamentul Republicii Moldova, cu privire la preţul mic de vânzare a vinăriei din Călăraşi.

Cea mai mare parte a investiţiilor şi costurilor suportate de MMVZ a fost recuperată în anii 2003-2008, când profitul net total al întreprinderii a constituit circa 100 milioane de lei, după cum se arată în rapoartele anuale ale întreprinderii.
Cât despre alte active ale familiei Lujkov în Moldova, s-a vehiculat despre participarea unor companii controlate de Elena Baturin, soţia fostului primar al Moscovei, şi cea mai bogată femeie din Rusia, la proiecte imobiliare din Moldova. Totodată Iuri Lujkov s-a făcut remarcat şi prin susţinerea financiară acordată autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite