Lovitură pentru Putin! Uzbekistanul iese din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin în vizită la Islam Karimov
Vladimir Putin în vizită la Islam Karimov

Uzbekistanul a înştiinţat printr-o notă oficială secretariatul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), despre faptul că părăseşte organizaţia. Decizia survine la doar câteva săptămâni de la vizita noului preşedinte rus la Taşkent.

Motivul invocat de către autorităţile din Uzbekistan este faptul că activitatea OTSC nu ar mai corespunde intereselor naţionale, potrivit cotidianului rus Vedomosti.

Mihail Margelov, preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale al Consiliului Federaţiei (Camera superioară a parlamentului rus) a declarat că decizia respectivă ar putea avea efecte negative pentru Uzbekistan, deoarece această ţară are relaţii foarte complicate cu vecinii, "iar noi, adevăraţii prieteni ai Uzbekistanului, consideram că calitatea de membru al OTSC permitea stabilizarea situaţiei la hotar şi proteja acest stat de surprize geopolitice".

Uzbekistanul era unul dintre membrii de bază a OTSC şi deloc întâmplător una din primele vizite peste hotare întreprinse de Vladimir Putin, după realegerea în calitate de preşedinte al Rusiei, a fost efectuată la Taşkent.
În acelaşi timp mai mulţi experţi ruşi menţionau faptul că între Rusia şi Uzbekistan exista un conflict în special ca urmare a intenţiei Moscovei de a crea trupe colective de reacţionare operativă, dar şi din alte motive.

Moscova chiar visa să transforme OTSC într-o alternativă deplină la NATO.

Organizaţia a fost înfiinţată în anul 2003 şi din ea fac parte acum şapte state - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan. În prezent Organizaţia cooperează nu numai în domeniul militar, ci şi în cel politic, şi prevede creşterea nivelului de integrare a ţărilor-membre, de asemenea, extinderea sferei de activitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite