Investitorii străini acuză Fiscul şi Vama că nu luptă cu contrabanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Schreiber, Preşedinte al FIA din Republica Moldova
Joachim Schreiber, Preşedinte al FIA din Republica Moldova

Asociaţia Investitorilor Străini este nemulţumită de atitudinea autorităţilor faţă de business-ul din Republica Moldova şi îşi manifestă profunda îngrijorare vizavi de recentele evoluţii în comunicarea dintre Guvern şi oamenii de afaceri.

"Includerea în mod netransparent, în proiectul de politică fiscală pentru anul 2013, a unor prevederi noi, după încheierea procesului de consultări, a developat esenţa defectuoasă a acestuia. Iar în lipsa unei analize cost/beneficiu a politicilor propuse, autorii sunt nevoiţi să opereze mai mult cu argumente emotive, decât cu argumente pragmatice, de ordin economic", potrivit unei declaraţii a Asociaţiei Investitorilor Străini (FIA) din Republica Moldova.

"Ministrul Finanţelor induce în eroare opinia publică"

"Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, prin declaraţiile sale de după şedinţa Guvernului, a indus premeditat în eroare opinia publică, distorsionând rolul instituţiilor statului în crearea unui mediu de afaceri concurenţial sănătos. Invocând principiile economiei de piaţă, ministrul a sugerat că ar fi firesc ca operatorii locali să facă faţă concurenţei, în condițiile în care, în realitate, piaţa Republicii Moldova este invadată de mărfuri de contrabandă. Acest enunţ este şi mai regretabil, atunci când vine din partea unei persoane în subordinea căreia se află organele responsabile de colectarea impozitelor: Inspectoratul Fiscal şi Serviciul Vamal, funcţia directă a căruia este combaterea contrabandei", se mai spune în declaraţia FIA.

În opinia investitorilor străini în prezent pe piaţa moldovenească se atestă o creştere impunătoare a produselor de contrabandă, în special bunuri de larg consum, dar şi resurse energetice.

Investitorii străini sunt îngrijoraţi de exitinderea fenomenului contrabandei

Membrii FIA îndeamnă reprezentanţii autorităţilor, responsabili de elaborarea şi aprobarea politicilor fiscale, să se abţină de la declaraţii denigratoare la adresa companiilor străine - una dintre principalele surse de venituri ale bugetului public. Totodată, FIA are ferma convingere că soluţiile viabile pot fi găsite doar în cadrul unui dialog civilizat şi constructiv.

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) a fost fondată în septembrie 2003, azi întrunând 14 cele mai mari companii cu capital străin în Republica Moldova, a căror sumă totală de investiţii depăşeşte $950 milioane, oferind locuri de muncă pentru mai mult de 15,000 angajaţi. Obiectivul major al FIA este de a crea un cadru eficient de conclucrare cu factorii de decizie întru îmbunătăţirea climatului investiţional din Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite