Investitorii străini, loviți de amendamentele noii politici bugetar-fiscale pentru 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Armașu, directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini, apreciază că noile prevederi incluse în lege cresc presiunile asupra agenților economici care activează transparent și îi afectează prea puțin pe cei care fac afaceri ilegale.

Investitorii străini din Moldova reacționează vehement la legea privind politica bugetar-fiscală pe 2013, votată în această săptămână de Parlament, relevă Info-Prim Neo.

Dinu Armașu, directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini, apreciază că noile prevederi incluse în lege cresc presiunile asupra agenților economici care activează transparent și îi afectează prea puțin pe businessmenii din economia tenebră.

Fiscul şi Vama nu adună suficienţi bani la buget

„În loc să adune impozite de la 100 mii de agenţi economici adună de la 20 de mii. Povara devine prea mare, comportamentul inspectorilor vamali şi fiscali stimulează corupţia. Aceasta va duce la creşterea corupţiei, fiindcă agenţii economici vor vedea că pot rezolva problemele oferind mită", a precizat Armașu pentru sursa citată.

Printre noile măsuri adoptate de parlamentari se numără creșterea cotei TVA pentru zahăr de la 8% la 20%, majorarea TVA-ului la gaze naturale și gaz lichefiat de la 6% la 8%, precum și achitarea de către angajatori a cinci zile pentru concediile de boală în loc de trei, așa cum fusese anterior stabilit pentru 2012.

Scenarii apocaliptice: Agricultura Republicii Moldova va da faliment ca urmare a introducerii TVA de 20%

Veaceslav Negruţa, ministru al Finanţelor, a spus că a fost nevoie de o rectificare a bugetului deoarece estimările arată că veniturile din TVA la import vor fi mai reduse cu circa 400 de milioane de lei.

De asemenea, nu vor fi percepute alte 266 de milioane de lei care urmau să completeze bugetul din donaţiile externe, iar 95 de milioane de lei nu vor fi acumulate din accizele la băuturile alcoolice tari şi la bere.

Parlamentul a aprobat rectificarea bugetului de stat pentru anul 2012

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite