Instabilitatea politică îi sperie pe investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă în nouă luni ale lui 2011 capitalul străin a crescut cu o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul lui este de două ori mai mic faţă de 2008.

Experţii spun că nu putem vorbi de un boom investiţional în condiţiile unei instabilităţi politice.

Republica Moldova a atras în nouă luni ale anului trecut investiţii străine directe nete (ISD) de 200 milioane de dolari, cu circa o treime mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2010. Astfel, la 30 septembrie 2011, stocul ISD constituia 3,103 milioane de dolari, cu 10,9% mai mult decât la finele lunii septembrie 2010 şi cu 6,9% mai mult decât la finele anului trecut, arată balanţa de plăţi a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Cele mai atractive pentru străini rămân sectorul financiar, după care urmează industria prelucrătoare, comerţul şi serviciile. În anul 2011 s-au observat şi tendinţe noi. Astfel, banii străinilor s-au îndreptat în special spre tranzacţiile imobiliare, cota cărora în totalul ISD s-a majorat cu circa 30%, industria prelucrătoare, cu 6%, şi domeniul financiar. Cea mai spectaculoasă evoluţie procentuală a arătat agricultura, cu un avans de 44%, dar cota căreia este nesemnificativă în ansamblu, de doar 1,3%.

În schimb s-a atestat o scădere a capitalului străin în comerţ, construcţii şi sectorul energetic. Creşterea intrărilor de bani ai străinilor este apreciată pozitiv de specialişti, care însă spun că nu poate fi vorba de un boom, deoarece până la nivelul record din anul 2008 mai avem mult.

Justiţia, o sperietoare

Totodată, în această perioadă nu s-a înregistrat intrarea pe piaţă a vreunui investitor important. „Factorul decisiv care a împiedicat intrarea în ţară a unui volum mai mare de investiţii a fost şi rămâne instabilitatea politică. La aceasta, se adaugă politicile incoerente ale autorităţilor şi incertitudinea economică ce domină în regiune", spune economistul Viorel Chivriga.

În opinia lui Valeriu Prohniţchi, director executiv al Expert-Grup, stabilitatea politică, dar şi independenţa Justiţiei sunt foarte importante. „Pentru majoritatea investitorilor contează că nu avem o justiţie echitabilă sau faptul că avem atacuri de tip raider de preluare a unor afaceri. Într-o ţară mică precum Moldova sunt suficiente două-trei scandaluri de acest fel ca interesul oamenilor de afaceri străini să scadă", constată expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite