Industria zahărului din Moldova ar putea fi distrusă de creșterea cotei de TVA de la 8 la 20% (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Guțuleac, directorul comercial Magt-Vest și Alexandru Slusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli
Petru Guțuleac, directorul comercial Magt-Vest și Alexandru Slusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli

Printre efectele unei asemenea măsuri sunt majorarea prețului la zahărul moldovenesc, inatractivitatea plantării sfeclei pentru țărani și încurajarea contrabandei cu zahăr din Ucraina.

Şefii companiilor producătoare de zahăr sunt îngrijoraţi de apariția în proiectul de lege pregătit de Ministerul Finanțelor privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul viitor a două puncte cu referire la majorarea perioadei de incapacitate temporară de muncă plătită de angajator, de la trei la cinci zile, şi creșterea TVA-ului la zahăr de la 8 la 20%.

Mai mulți reprezentanți ai patronatelor din industria de zahăr au făcut o analiză a consecințelor creștei ratei de TVA, care, conform Ministerului Finanțelor, implică decontarea ulterioară a diferenței de 12 puncte procente. Pe de altă parte, principalii exponenți din industrie sunt de părere că modificarea Codului fiscal pentru 2013 nu va duce la majorarea veniturilor la buget, ci va încuraja creșterea contrabandei și a tranzacțiilor de pe piața neagră.

Totodată, prin creșterea cotei TVA la zahăr apare riscul scăderii veniturilor la buget, direct proporționale cu reducerea locurilor de muncă în sector și a plăților în bugetele locale, datorită închiderii fabricilor de zahăr ca urmare a diminuării suprafețelor de cultivare a sfeclei și apariția excesului de capacități de procesare. „TVA-ul redus la producția de zahăr este o practică europeană care îi susține indirect pe producătorii agricoli", precizează Alexandru Slusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli.

„Prețul zahărului pe piață va fi majorat și atunci vom avea parte de o concurență neloială creată de contrabanda cu zahăr. Practic, toate investițiile care au fost făcute în această industrie se vor duce pe apa sâmbetei. De aceea rugăm autoritățile să evalueze riscurile acestei creșteri și să înțeleagă că produsele moldovenești trebuie să fie competitive, în primul rând, pe piața internă", spune și directorul comerical al companiei producătoare de zahăr Magt-Vest, Petru Guțuleac.

Dacă anul trecut experții au constatat un deficit al producției de zahăr la nivel global, comasat cu o creștere a prețurilor, acum există o creștere a volumului de producere a zahărului, ceea ce a dus la scăderea costurilor pe piață. În acest context, Ucraina raportează un surplus de 600.000 de tone de zahăr, o bună parte din care este din trestie.

Consecinţele creșterii TVA în Moldova

Producătorii din acest sector agricol au estimat că majorarea cotei TVA va duce la micșorarea prețului de achiziție a sfeclei și implicit a valorii adăugate la hectar, inatractivitatea plantării sfeclei pentru țărani, reducerea cu peste 60% a suprafețelor cultivate și degradarea progresivă a utilajelor specializate.

Totodată, în cazul unei supraproducții regionale, aplicarea cotei TVA de 20% în Moldova va genera sporirea contrabandei din Ucraina. Într-o situație contrară, de deficit regional, preţurile la zahăr ar putea crește, TVA-ul de 20% fiind pus pe umerii consumatorilor finali. În plus, devine atractiv exportul, situaţie în care statul va trebui să restituie 20% TVA, sarcină pe care bugetul o va suporta greu.

Cotele TVA la zahăr în Europa

În Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Marea Britanie producătorii de zahăr beneficiază de cel mai mic TVA din Europa, de 5%. Cele mai mari cote reduse le are Rusia, unde ponderea TVA la zahăr e menținută la 10%, comparativ cu valoarea generală de 18% și Austria, unde TVA-ul la zahăr este redus la jumătate față de TVA-ul standard de 20%.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite