Începe reorganizarea companiei Moldovagaz, importatorul şi distribuitorul de gaze în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întreprinderea are peste 650 mii de consumatori
Întreprinderea are peste 650 mii de consumatori

La 1 iulie a fost dat startul reorganizării companiei Moldovagaz, cea mai mare întreprindere din ţara noastră. Astfel, urmează ca cele 13 subsidiare să fie comasate în una singură.

Concomitent, vor fi create întreprinderi specializate de transportare, distribuţie şi furnizare a gazelor naturale. Toate acestea au scopul de a optimiza şi eficientiza activitatea companiei. De exemplu, o parte din angajaţi vor fi disponibilizaţi. Astfel nu va mai fi nevoie de 13 şefi de întreprinderi şi de 13 contabilităţi separate.

Andrei Aculov, consilier al preşedintelui Moldovagaz, a declarat că reorganizarea se va efectua în conformitate cu un Plan de măsuri elaborat de compania „Aghentstvo Priamîh Investiţii" şi aprobat de acţionari, respectiv de Gazprom şi Guvernul Republicii Moldova.

Optimizarea va aduce şi disponibilizări

Conform estimărilor, doar optimizarea numărului de personal administrativ va contribui la micşorarea cheltuielilor cu circa 25 milioane de lei pe an.

Victor Parlicov, director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, salută decizia companiei Moldovagaz. „Noi am recomandat de mult timp acest lucru. Bine că măcar acum s-au hotărât", a precizat Parlicov.

Întreprinderea Moldovagaz, asigură importul şi distribuţia de gaze în ţara noastră. 50% din acţiuni aparţin companiei Gazprom, 35,33% revin Guvernului Moldovei, iar 13,44% autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Pierderi de 402 milioane de lei

În anul 2010, întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a majorat vânzările cu 13,1%, până la 3,81 miliarde de lei, sau circa 230 milioane de euro.
Potrivit raportului financiar anual, compania Moldovagaz care deţine monopolul la importul şi distribuţia de gaz natural în ţara noastră a înregistrat pierderi de circa 402 milioane de lei, cu 526 milioane de lei mai puţin ca în anul 2009.
Acelaşi raport arată că Moldovagaz a obţinut un profit de circa 10 milioane de lei, în schimb din activitatea operaţională a înregistrat pierderi de 411,8 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite