În primele trei luni ale anului 2011, Guvernul vrea să împrumute de pe piaţa internă 1.681 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DATORIE Autorităţile de la Chişinău se împrumută de la băncile comerciale prin intermediul emiterii valori mobiliare de stat, pentru a putea rambursa creditele contractate anterior

Prima licitaţie de vânzare a bonurilor de trezorerie în valoare de 127 milioane de lei va avea loc pe 4 ianuarie, anunţă Ministerul Finanţelor. În total în lunile ianuarie-martie din anul curent statul planifică să comercializeze valori mobiliare de stat în valoare de 1.681 milioane de lei, cu 256 milioane de lei mai mult ca în ultimul trimestru al anului 2010.

Statul a fost principalul client
al băncilor comerciale în anul 2010

Experţii critică Guvernul pentru că se împrumută atât de mult pe piaţa internă. Astfel un studiu realizat de Adrian Lupuşor, economist la centrul analitic "Expert-Grup", arată că statul a fost principalul client al băncilor comerciale în anul 2010. Drept rezultat, susţine specialistul, întreprinzătorii privaţi au fost defavorizaţi în ceea ce priveşte obţinerea de împrumuturi. Conform calculelor lui Adrian Lupuşor, doar în perioada ianuarie-octombrie 2010, "avalanşa de îndatorare a Guvernului", a redus cu circa 1,2 de miliarde de lei creditul bancar care putea să ajungă în sectorul privat.
Lupuşor afirmă că „în momentul în care Guvernul se împrumută de pe piaţa internă, acesta intră într-o competiţie neechitabilă cu sectorul real pentru resursele creditoare bancare. Având în vedere faptul că Guvernul, prin definiţie, este considerat cel mai sigur debitor, băncile preferă să crediteze statul în detrimentul sectorului real".
Potrivit lui Lupuşor, „acest fenomen a devenit şi mai evident în condiţiile crizei economice recente, când creşterea incertitudinii a alimentat riscul de credit şi a determinat băncile să întoarcă spatele sectorului real şi să crediteze statul". Astfel, ponderea împrumuturilor prin intermediul valorilor mobiliare de stat în totalul creditelor bancare a crescut de la circa 14% în anul 2008, până la circa 50% în zece luni a anului 2010.

Datoria de stat internă
a urcat la 5,31 miliarde de lei

Un raport al ministerului Finanţelor arată că în unsprezece luni ale anului trecut datoria de stat internă s-a majorat cu 201,4 milioane de lei şi constituia la 30 noiembrie 2010 5306,3 milioane de lei.
Administraţia ministerului susţine că „saltul" datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii valorilor mobiliare de stat emise prin licitaţii cu 451,4 milioane de lei şi răscumpărării valorilor mobiliare de stat plasate prin subscriere în suma de 250,0 milioane de lei.
Partea pozitivă este că rata dobânzii la care se împrumută statul s-a redus în unsprezece luni ale anului 2010, cu 30%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, când aceasta constituia 10,06%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite