În anul 2011, cele mai mari creşteri pe piaţa petrolieră le-au avut companii apropiate de politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut cele mai semnificative majorări ale importurilor de benzină şi motorină pe piaţa Republicii Moldova au fost înregistrate de firme despre care se spune că ar fi controlate de politicieni.

În anul 2011, în Republica Moldova au fost importate 625 mii tone de produse petroliere, cu 9,2 % mai mult faţă de anul 2010. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, doar 18 companii au efectuat importuri de benzină şi motorină, deşi au dreptul 23.

Cei mai mari operatori la importul de benzină sunt Lukoil-Moldova cu o cotă de 33,5%, Petrom-Moldova cu 27,4%, Tirex Petrol cu 13,7%, Rompetrol Moldova cu 7,3% şi Bemol Trading cu 4,6%.
Şi la motorină cel mai mare importator este Lukoil-Moldova cu o cotă de 33,5%. Compania rusă este urmată de Tirex Petrol cu 20,3%, Bemol Trading cu 7,9%, Rompetrol Moldova cu 7,8% şi Petrom-Moldova cu 6,8%.

În acelaşi timp după ritmul de creştere a importurilor se remarcă câteva companii mici, se precizează în raportul ANRE. Unele dintre acestea sunt apropiate de politicieni din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.
Astfel compania Gloria Qvarc, a reuşit să importe în anul 2011 de 2,8 ori mai multă benzină în raport cu anul 2010, SAAN Oil de 2,4 ori mai mult, Defoil de 1,7 ori, Armamil-Com de 1,6 ori, iar Parstar Petrol cu 40% mai mult.

La motorină cele mai importante majorări le-au înregistrat: Armamil-Com de 3 ori, Defoil de 1,6 ori, SAAN OIL de 1,5 ori, Gloria Qvarc cu 38,5%, Parstar Petrol cu 35,7%, Petrom-Moldova şi Vesi cu câte 34,3% fiecare.
De notat că Gloria Qvarc aparţine deputatului democrat Oleg Sărbu, iar despre compania Parstar Petrol se spune că ar fi apropiată liderului liberal Mihai Ghimpu. Ultimul deţine o cotă de o treime din capitalul firmei Eurosim, ce se ocupă cu vânzarea produselor petroliere. Manager general la Parstar Petrol şi la firma Eurosim este una şi aceaşi persoană Veaceslav Ceban.

Cititi si:

Afacerist sucevean, acuzat de ilegalităţi cu motorină şi benzină

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite